Heel werkgevend Nederland stond in de startblokken: op 1 juli 2014 zou het eerste gedeelte van de Wet Werk en Zekerheid van kracht worden. Uiteindelijk heeft de Eerste Kamer daar een stokje voor gestoken, althans heeft de Kamer de Minister ervan weten te overtuigen dat een latere invoeringsdatum noodzakelijk was. De nieuwe datum is 1 januari 2015. Veel werkgevers zullen opgelucht ademhalen, anderen zullen ‘balen’ gezien alle moeite die zij zich hebben gedaan om de deadline te halen (al is dat natuurlijk niet voor niets geweest, zij zijn er immers ‘klaar’ voor). Wat staat er ook al weer te gebeuren per 1 januari 2015?
Preventie van ziekteverzuim staat hoog op de HR-agenda van organisaties. Zeker na de modernisering van de ziektewet. Toch is er nog weinig aandacht voor verslavingsproblematiek op het werk, terwijl verslaving niet alleen officieel erkend is als ziekte, maar ook nog eens bij 1 op de 10 medewerkers voorkomt. Hier valt voor HR professionals flink wat winst te behalen.
Op een recent congres over HR analytics in Londen sprak Peter V.W. Hartmann, PhD., Business Intelligence Expert en HR Analytics Manager bij Maersk Drilling, over het algemene kader van HR analytics en over het werkingsmodel in zijn eenheid, aangevuld met zijn persoonlijke advies voor HR professionals over hoe ze best met HR analytics van start gaan. Na afloop hadden we het genoegen Peter te kunnen interviewen over zijn ervaringen. Een samenvatting.
Van onze fouten leren we het meest. We zeggen het zo makkelijk, maar hoe komt het dan dat we zo weinig met elkaar delen wat er misgaat? Waarom zijn we in Nederland zo huiverig voor het maken van fouten? En op welke wijze kun je misstappen veranderen in bouwstenen?
Je krijgt de klussen die bij je functie horen. Het is logisch dat je daar je tijd en energie in steekt, dit is immers waar je voor betaald wordt. Je doet wat van je gevraagd wordt en probeert zo goed mogelijk alles in de juiste banen te leiden. Je vindt dat je niet mag klagen en dat doe je dus ook niet. Zeker niet in het huidige economische klimaat.
Als HR-manager houd je je bezig met complexe vraagstukken in complexe krachtenvelden. Leg uw HR-dilemma aan mij voor.
Merkambassadeurs zijn inmiddels van grote waarde voor merken als Converse en CocaCola. Ze helpen bij het verspreiden van nieuws en productontwikkeling. Door fans te betrekken bij het merk voelen ze zich gewaardeerd en versterk je de band met een groep trouwe klanten. Brand Engineers vindt dit een interessant fenomeen en zocht uit hoe je dit kan toepassen binnen arbeidscommunicatie.
‘We bewegen van een ik- naar een wij-gedreven maatschappij. Dit vraagt om goed talent management. Daarnaast zullen managementteams hun bedrijf op een andere manier moeten aansturen.’ Dit stelt hoogleraar prof. dr. Annemieke Roobeek. Zij sprak onlangs met ons in verband met een artikel voor Headlines dat deze maand is gelanceerd.
Er is een steeds grotere roep om flexibilisering van de arbeidsmarkt. Daar kan ik me op zich goed in vinden. Het maakt bedrijven veerkrachtiger en wendbaarder. Maar het heeft ook ongewenste neveneffecten waar HRM alert op zal moeten zijn.
De nieuwe Wet Werk en Zekerheid wordt op 3 juni behandeld in de Eerste Kamer. Stemt die vóór, dan gaat er vanaf 1 juli gefaseerd een en ander veranderen. Zo gaat de WW-duur omlaag, krijgen flexwerkers een sterkere rechtspositie en wordt het ontslagrecht hervormd. Hierdoor komen naar verwachting meer ontslagprocedures waarin arbeidsconflicten een rol spelen, voor de rechter. Met professionele registermediators kunt u in die gevallen veel tijd en geld besparen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling