Grote IT-organisatie als SAP hebben een groot partner ecosysteem. De evolutie naar cloud biedt interessante kansen voor partners, maar het vergt wel een mindshift. In dit blog doe ik vier observaties over de manier waarop cloud de partnerwereld verandert.
De invloed van internet op het dagelijkse leven wordt steeds groter. Zo vervangt de deeleconomie in sneltreinvaart de oude, vertrouwde manier van werken. Veel grote bedrijven kunnen maar moeilijk mee in de veranderingen. Zo ontstaat een kloof tussen de gevestigde en de nieuwe orde.
In de eerste maanden van het jaar moeten weer alle werkafspraken gemaakt worden. Goed SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden) en aansluitend op de organisatiedoelstellingen. Vaak worden er consequenties aan de afspraken verbonden, in de vorm van bonussen. De afspraken krijgen dan de vorm van als-dan-beloning: als je dit doet, dan krijg je dat. Met dergelijke als-dan-beloningen richten we veel schade aan. Door deze vorm van belonen wordt intrinsieke motivatie vervangen door extrinsieke motivatie.
Tijdens de discussie komt meerdere malen naar voren dat e-HRM HRM kan vervangen… Een van de sprekers roept dat, hoewel zijn baas erg tevreden met hem is, hij toch echt niet vervangen gaat worden na zijn pensioen. Door het succes van e-HRM in zijn organisatie. In het publiek roept iemand zelfs dat haar HR-afdeling tot doel heeft zich zelf overbodig te maken.
Toen ik begon met werken, was er nog geen e-mail binnen de organisatie. Wij verzonden documenten in grote gele mappen. A3-formaat met daarop in dikke letters 'intern'. Daaronder rechthoekige vlakken – zo groot als een creditcard – waarop je met een viltstift de naam en afdeling van de geadresseerde kon schrijven.
De komende aanpassingen van het ontslagrecht moeten het stelsel eenvoudiger, sneller, eerlijker en minder kostbaar voor werkgevers maken. Bovendien moet het meer worden gericht op het vinden van een nieuwe baan. Mooie woorden, maar er komt bar weinig van terecht.
HR staat onder druk. Dat blijkt uit de HR Benchmark 2014-2015 van Raet. Het onderzoek laat zien dat bestuurders een strategische adviesrol van HR verwachten. Toch geeft een op de vijf bestuurders de strategische adviesrol een onvoldoende. Waarom heeft HR soms moeite zich op het hoogste niveau met de business te verbinden? En wat zijn hiervan de gevolgen?
Als leidinggevende heb je slechts een beperkte hoeveelheid tijd tot je beschikking en een altijd toenemende hoeveelheid taken die je dient af te ronden. De week is gevuld met vergaderingen, telefoongesprekken, crisissen, afspraken en administratieve bezigheden. Vaak onderschatten we de tijd die het kost om een taak uit te voeren en overschatten we onze eigen productiviteit. Waar gaat het mis? Hoe houd je alle ballen in de lucht? Wat kun je doen om het belangrijke te beschermen ten opzichte van het urgente?
Per 1 januari 2015 is de Wet Werk en Zekerheid van kracht. Deze wet Werk en Zekerheid is bedoeld om het ontslagrecht sneller en goedkoper te maken, de rechtspositie van flexwerkers te versterken en meer mensen uit de WW aan het werk te krijgen. Aldus de regering. Klinkt goed. Maar gaat de wet het gewenste resultaat opleveren?
Het is niet gemakkelijk je baan te verliezen. Je raakt in een carrousel van emoties vanaf het moment dat je verneemt dat de organisatie waar je werkt in zwaar weer verkeert en dat maatregelen nodig zijn. Daarna kom je in een proces waarin je moet afwachten. Wat gaat men doen? Gaan er functies verdwijnen of verminderen en zo ja, zit jouw functie daarbij? Of gaan je vaste maatjes het veld moeten ruimen? Het is een proces waarin je ‘out of control’ bent, het overkomt je, je moet er door heen. Je bent afhankelijk. En ondanks je emoties en de effecten die de maatregelen op je hebben, probeer je er het beste van te maken.