In mijn vorige blog ging ik in op de kostenbesparing die organisaties kunnen realiseren als zij personeelsmanagement automatiseren. Maar het rendement van technologische oplossingen voor HR reikt verder. In deze blog ga ik dieper in op de werknemersproductiviteit en -prestaties die managers kunnen verhogen wanneer zij software inzetten voor het personeelsbeheer.
Dagelijks horen we op de radio een (paniekerige) campagne van de overheid om de buiten spelgeraakte 50+ (met vakmanschap en meesterschap) toch alsjeblieft te gaan gebruiken in uw sollicitatieprocedure. Naast vrouwen, nieuwe Nederlanders en gehandicapten hebben 50+ nu blijkbaar ook een te grote achterstand op de arbeidsmarkt en moeten serieus geholpen worden. Eigenlijk zegt men grof gezegd: de helft van Nederland voldoet niet meer en kan niet meer meekomen. Mijn inziens een failliet van ons systeem en toekomst.
Is de Lean-methode ook geschikt om toegepast te worden door HR? Die vraag wordt ons regelmatig gesteld. Maar we geven er nooit zomaar een standaard antwoord op. We zien Lean namelijk niet als een set tools waar je op een standaard manier mee aan de slag gaat. Lean is een filosofie waar je de betekenis, de geschiedenis en de vele mogelijkheden van moet leren kennen. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de verschillen tussen Lean en Lean Six Sigma. En écht bepalen welke mogelijkheden Lean biedt, doe je aan de hand van de identiteit van de organisatie.
Als HR-professional kun je met ijzersterke ideeën rondlopen die kunnen bijdragen aan een gezond en duurzaam personeelsbestand en daarmee een gezonde groei van het bedrijf. Management staat echter lang niet altijd open voor deze ideeën. Waarom is dat zo en wat kun je er als HR-professional aan doen?
Dat een ontslag op staande voet slechts onder zeer bijzondere omstandigheden op zijn plaats is, wordt door de volgende zaak bevestigd. De uitspraak van de kantonrechter bevat een aantal interessante vingerwijzingen.
Ja we vinden het fijn als we onze acties uitdrukken in een getal. Lekker concreet en kennelijk geeft het ons houvast. Ook bij netwerken is dat wel zo handig. Als iets nou een 'blackbox' is, dan zijn dat netwerkgesprekken. Nogal frustrerend als je op zoek bent naar werk en je gaat netwerken. Netwerken is niet alleen een gesprek zonder vacature, ook is het onduidelijk welk netwerkgesprek gaat leiden tot een baanopening.
Als de practicumruimte van ROVC, opleider in techniek, ineens zwart ziet van de vrouwen, dan weet je dat het geen reguliere cursusdag is. Donderdag 15 oktober was zo’n dag. Reden? De workshop Techniek voor HR.
Volgens Van Dale is talent; (natuurlijke) begaafdheid, gave. Iedereen heeft het, dat is mijn overtuiging, bovendien is talent te ontwikkelen! De term talentmanagement roept bij mij altijd nieuwsgierigheid op, want naar mijn idee is talentmanagement in zichzelf een leeg begrip, maar krijgt kleur door de context en de aanpak.
Er is inmiddels veel gedacht en geschreven over duurzaam personeelsbeleid. De grote vraag is elke keer weer: hoe maak je het nu praktisch? Laten we ons nu eens een blik in de keuken gunnen van een werkend duurzaam bedrijfsmodel: de biologische boerderij. Op de biologische boerderij is er een balans tussen de zorg voor en de exploitatie van de omgeving. Dat betekent dat er niet meer van de omgeving wordt opgenomen dan er wordt terug gegeven. Een blijvend – duurzaam- bedrijfsmodel dus.
De laatste jaren zijn wij overgegaan op plaats- en tijdonafhankelijk werken. Bovendien is onze flexibele schil vele malen groter geworden en het aantal vaste medewerkers sterk gereduceerd. Wat we nu steeds meer zien is dat de binding met elkaar en het bedrijf begint te verwateren. Hoe zorg je voor teambuilding in teams die elkaar nog maar zelden treffen?