Werknemers kunnen zich beroepen op het feit dat het onderzoek van de werkgever niet zorgvuldig is uitgevoerd en daarmee het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig zou zijn. Hoewel de zorgvuldigheid van het onderzoek, vanuit de bescherming van de werknemer, één van de aspecten is die kan worden meegenomen in de beoordeling van het ontslag op staande voet, hoeft het niet noodzakelijkerwijs doorslaggevend te zijn zo blijkt uit bijgaande uitspraak.
Eind 2022 is een werknemer op staande voet ontslagen vanwege het sjoemelen met zijn urenregistratie. De werknemer heeft zich niet gehouden aan het bij de werkgever gehanteerde aan- en afmeldprotocol en zichzelf meer werkuren toegekend dan mocht op basis van de geldende regels. Opmerkelijk, aangezien juist deze werknemer erop moest toezien dat de 30 tot 80 arbeidskrachten die hij aanstuurde, zich hielden aan het aan- en afmeldprotocol.
Werkgever moet verklaringen over verwijtbaar gedrag van de werknemer eerst aan de werknemer voorhouden vóór over te gaan op ontslag, zodat de werknemer er deugdelijk op kan reageren. Na ontdekking van nieuwe bewezen feiten kan werkgever een tweede voorwaardelijk ontslag op staande voet geven zoals uit bijgaand beschreven uitspraak blijkt.
Arbeidsmediation kan organisaties en hun medewerkers vaak veel gedoe, kosten en (reputatie)schade besparen. Wanneer een juridisch geschil onvermijdelijk is en arbeidsmediation nog kans van slagen heeft, legt mediator Daan Breukhoven uit.
Wist je dat.... als een werknemer door de bedrijfsarts gedeeltelijk (bijvoorbeeld 10 van de 40 uren) geschikt wordt geacht passende arbeid te verrichten, de werkgever die passende arbeid ook aanbiedt én de werknemer die arbeid niet verricht, de werkgever gerechtigd is om de loonbetaling over het volledige loon (dus over die 40 uren) stop te zetten. En wist je dat...
Mensen financieel laten profiteren van aandelenwaarde en bedrijfsresultaten stijgt in populariteit. Steeds meer bedrijven passen een vorm van medewerkersparticipatie toe. De voordelen zijn evident en terug te vinden in diverse onderzoeken. Maar wat is het precies en hoe pak je zoiets slim aan als HR-professional?
Beste HR-collega,Gelukkig nieuwjaar! Terwijl we het nieuwe jaar met oliebollen en goede wensen begroeten, werpen we ook een blik op wat 2024 voor ons in petto heeft. Het wordt het jaar van de draak. Kracht en moed is wat er nodig is. Wat voorspelt dat? Graag draag ik mijn steentje bij aan wat ons te wachten staat op het gebied van Diversiteit, Inclusie en Gelijkwaardigheid (DIG) op de werkvloer.
Het moet inderdaad anders. Maar niet zoals het demissionaire kabinet voorstelt in haar plannen, stelt Joost van Ladesteijn met betrekking tot de arbeidsmarkt.
Nieuwsgierige medewerkers zijn vaak intrinsiek gedreven om dingen beter te maken. Hun gedrag lijkt niet altijd effectief, maar kan juist leiden tot een doorbraak, toont innovatie-expert Simone van Neerven aan met een anekdote over toptennisser Andre Agassi.
Op ESG - Environmental, Social en Governance – wil je als werkgever straks goed scoren. Dat omvat dus ook voldoen aan het sociale aspect (Social) van duurzaam en verantwoord ondernemen. Wat dit concreet betekent voor de HR-agenda, zet Mr Willemijn Jansma op een rij.