Reorganisaties, koerswijzigingen en andere ontwikkelingen, organisaties zijn anno 2016 continu in beweging. Dit heeft voortdurend gevolgen voor het werk van medewerkers. Toch is hét instrument om naar medewerkers te luisteren - het medewerkertevredenheidsonderzoek of MTO - de afgelopen jaren amper aangepast door organisaties.
Veel Nederlandse leidinggevenden zijn trots op hun leiderschapscapaciteiten. Uit recent onderzoek van het tijdschrift Management Team blijkt dat ze hun leiderschapsstijl beoordelen als benaderbaar, mensgericht, stimulerend, ruimte gevend en inspirerend. Klinkt goed, toch? Er is alleen één probleem. Volgens medewerkers is de leidinggevende juist afstandelijk en directief. In dit stuk zal er besproken worden wat managers juist wel maar ook wat ze vooral niet meer moeten doen.
Op de krappe arbeidsmarkt hebben veel professionele organisaties grote moeite om de juiste mensen voor de juiste posities te vinden en vast te houden. Een andere kijk op recruitment kan helpen dit probleem aan te pakken: duik eens wat dieper in de cijfers. In dit soort data bevinden zich allerlei interessante correlaties. Een voorbeeld.
De 21e eeuw heeft veel veranderd in het brein van de moderne mens. Onze toenemende digitale afhankelijkheid gaat gepaard met een lagere aandachtspanne en afleiding van alle kanten. Conventionele training mist het antwoord op deze uitdagingen. Een modern trainingsecosysteem vraagt vijf noodzakelijke elementen.
Menig ondernemer en HR-professional zal het hoofdpijn bezorgen, het opstellen van een goed functieprofiel. Want wat moet er in het document komen te staan, wie zoek je nu eigenlijk en wat moet deze persoon kunnen? Wat bepaalt of iemand succesvol gaat zijn? Wat maakt een functieprofiel aantrekkelijk? Zoveel zaken om over na te denken! Dat ondernemers en HR-professionals uit het MKB dit lastig vinden blijkt uit kwalitatief onderzoek van Randstad Direct.
Met de invoering van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (wet DBA) vervalt vanaf 1 mei a.s. de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Ter vervanging van de VAR kunnen opdrachtgevers en zelfstandigen zonder personeel – als zij dat willen – een voorbeeldovereenkomst van de Belastingdienst gebruiken om vooraf zekerheid te hebben over hun arbeidsrelatie en zo te weten dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. Belangrijke voorwaarde hierbij is dat conform deze overeenkomst wordt gewerkt.
De meeste werkgevers hebben geen idee dat ze medeverantwoordelijk zijn voor de leefstijl van hun personeel. Terwijl ze al met eenvoudige aanpassingen het gedrag op de werkvloer gezonder kunnen maken. Zelfs kleine werkgevers besparen daarmee honderden euro’s per jaar.
In ons bedrijf houden wij nog steeds elk jaar beoordelingsgesprekken. Managers hebben er hekel aan, het kost hen veel tijd, medewerkers hebben er hekel aan, ze vinden het doorgaans demotiverend. Moeten we stoppen of moeten we onze managers beter leren beoordelen en coachen? Wat vindt u?
September 2015 stapte Boudewijn van Straaten aan boord bij Eneco-groep (kortweg ‘Eneco’) als eerste HR business analist. Daarmee heeft hij HR-analytics een structurele plaats binnen Eneco gegeven. In deze hoedanigheid helpt Boudewijn het bedrijf om slagen te maken op het gebied van data-gedreven HR. Hoe belangrijk Eneco het thema HR-analytics vindt blijkt wel uit het feit dat de HR-directeur zelf aan deze analyseprojecten deelneemt.
Een verstoorde arbeidsverhouding kan pas tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst leiden wanneer deze verstoring duurzaam en ernstig is. In de navolgende casus ervaart alleen de werkgever een verstoring van de arbeidsrelatie. Met andere woorden, de arbeidsverhouding is eenzijdig verstoord. De vraag rijst of dit voldoende is om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.