Een zieke werknemer kan de werkgever behoorlijk op kosten jagen. Deze kosten zijn grotendeels te voorkomen door te sturen op de inzetbaarheid van personeel.
Elke keer als er een vacature open staat, kost dit jouw bedrijf tijd en geld en gaat er productiviteit verloren. Het vinden van de juiste talenten om vacatures te vervullen is lastig, zeker als er binnen het bedrijf hoge eisen aan mogelijke kandidaten worden gesteld.
Je kunt als werkgever wel zorgen voor goede werkcondities maar motivatie en bevlogenheid komt vooral door mensen aandacht, vertrouwen, ruimte en waardering te geven. Dat weten we natuurlijk al veel langer, maar op enkele organisaties na, hebben we daar nooit invulling aan gegeven. De tijdgeest is gelukkig aan het veranderen en we zien nu prachtige initiatieven die wél uitgaan van en invulling geven aan vertrouwen.
Het vakgebied van Human Capital is geen exacte wetenschap. Maar wordt in toenemende mate wel zo benaderd. Er kan steeds meer, we weten steeds meer en meten steeds meer. ‘Making the soft stuff hard,’ dat is het credo van deze tijd.
In mijn blogs neem ik je mee in de wereld van de HR Businesspartners. Wat maakt iemand nu een HR Businesspartner? Wat maakt iemand nu succesvol? Is het vakmanschap of is het persoonlijk leiderschap? Of is het allebei?
Mobiele telefonie en social media zijn de laatste jaren steeds meer onderdeel geworden van ons dagelijks leven. De manier waarop we werken, communiceren en managen is hierdoor totaal veranderd. Deze socio-economische veranderingen zijn enorm belangrijk voor HR-afdelingen en HR-managers. Hoe gaat HR dit managen?
Wat doet de snelle invoering van high tech-oplossingen nu precies met de verwachtingen van werknemers?
Laat ik maar met de deur in huis vallen: als moderne multinational kun je eigenlijk niet meer om online training heen. Natuurlijk varieert de impact per sector en organisatie, maar op internationaal vlak zijn de voordelen ten opzichte van conventionele training simpelweg te groot. We bespreken de belangrijkste.
Met de inwerkingtreding van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) is de regeling rond het concurrentiebeding ingrijpend veranderd. De hoofdregel is dat bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd geen concurrentiebeding kan worden gesloten. Het gaat om een hoofdregel: indien de werkgever deugdelijk schriftelijk gemotiveerd aangeeft waarom het beding wegens zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen toch nodig is, kan het geldig zijn.
Nu de Eerste Kamer heeft ingestemd met het vervallen van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) en de invoering van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), staat zzp’end Nederland op zijn kop. Terecht, want er verandert nogal wat per 1 mei 2016 – en dat pakt niet voor iedereen even gunstig uit. Ik vind de komst van de nieuwe wet echter een goede ontwikkeling en leg graag uit waarom.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling