Herken jij het stiekem ook weleens? Dat we heimelijke vreugde hebben over het verdriet en de mislukking van anderen, ter bevestiging van ons eigen geluk? Schadenfreude, noemen onze Duitse buren dit. Programma’s vol van op tv: Help, mijn man is klusser, Een dubbeltje op z’n kant. Maar ook HR lijkt niet zonder leedvermaak te kunnen…
'Als je nog een stap wil maken in je carrière, dan moet je het doen voor je 45ste.' Ik hoor het steeds vaker. Ok, ik heb deze magische leeftijd nog niet bereikt, maar hoezo is dat het moment om een stap te maken? Gaat dat daarna niet meer lukken? Wat is er toch met de vaak negatieve kijk op ouder worden in het werkende leven? Takelen we dan ineens af? Worden we te duur? Zijn we niet flexibel genoeg?
Hoe krijg je 1.000 collega’s betrokken bij de uitvoering van een strategisch plan? Dit vraagstuk ligt op het bord van het management en de HRM-afdeling van Aloysius Stichting. De onderwijsinstelling voor speciaal onderwijs – met ruim zestig locaties – staat aan de vooravond van de implementatie van het Strategisch Plan 2016-2020. Belangrijk uitgangspunt: Leg de uitwerking van strategische doelen zo laag mogelijk in de organisatie.
Een werkgever die vrijwillig bestaande wet- en regelgeving naleeft en dus compliant is, heeft ook tevreden werknemers. Maar compliant zijn is meer dan alles op orde hebben voor de Belastingdienst. Hoe pak je dat aan?
Oud-profvoetballer John de Wolf is door minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid benoemd tot boegbeeld om de positie van 50-plussers op de arbeidsmarkt te verbeteren. Waarom worden werkloze 50-plussers (of zelfs 45-plussers) nog steeds maar mondjesmaat door werkgevers in dienst genomen?
Nieuwe generaties rekenen er op om veel elementen die onderdeel zijn van het privéleven terug te zien in de werkomgeving. De andere generaties nemen die manier van werken snel over. We spreken tegenwoordig niet langer over een work-life balance, maar over work-life fluency of fusion.
Als uitbreiding op het recruitmentsysteem (ATS) maken steeds meer bedrijven gebruik van een zogeheten multi-posting systeem om de vacatures in één keer op alle relevante platformen te publiceren. Het doel hiervan? Tijdbesparing natuurlijk; maar ook als schaalvergroting, met multi-posting kan je op eenvoudige wijze de distributie van je vacatures uitbreiden.
Met een wat angstig gezicht vroeg ze tijdens de intake: “En als we dan een coachtraject starten, moet dan ook alles wat we bespreken met mijn baas gedeeld worden”? Ik kon haar direct vertellen hoe ik hier vanuit integriteit, veiligheid en privacy van mijn cliënten mee omga. Dat was een opluchting voor haar… want ze wilde niet dat haar baas zou weten dat… Ik stelde haar de vraag waarom ze die onderwerpen niet wilde delen met haar baas, dan wel de HR-manager van het bedrijf.
Er is nog steeds veel discussie over wat HR-analytics is en dus ook wat je als HR-analist moet kunnen om je werk goed te kunnen doen. Voor de goede orde, ik zie HR-analytics als een manier van werken van een (HR)-organisatie: een data-gedreven benadering om betere besluiten te kunnen maken inzake menselijke kant van een organisatie. Het omvat een reeks van tools en technieken, variërend van relatief eenvoudige rapportages van HR ken- en stuurgetallen tot aan, complexe, predictive analytics.
Er zijn nog veel opstakels als het gaat om het managen van mensen en hun kennis. Dit terwijl we leven in een kenniseconomie en HR steeds vaker direct betrokken wordt bij de strategische besluitvorming binnen een bedrijf. Kennismanagement en HR kunnen dan ook niet los van elkaar worden gezien.