Steeds meer werkgevers faciliteren medewerkers die vrijwilligerswerk willen doen. Het is eigenlijk een no brainer. Steeds meer werknemers vinden zingeving in hun werk belangrijk. En steeds meer bedrijven willen Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO).
Jullie hebben vast KPI's opgesteld om resultaten te halen. Maar kijk je ook naar de manier waarop die KPI's worden behaald? Niet? Zou je wel moeten doen want KPI's voor onderlinge samenwerking blijken de prestaties aanzienlijk te verbeteren, schrijft innovatie-expert Simone van Neerven. Ze legt dit weer uit met aansprekende voorbeelden uit de sport en dit keer het kippenhok.
Een organisatie waar mensen werkplezier hebben, continu leren en betrokken zijn. Hoe krijg je dat voor elkaar? Dat gaat alleen met een duidelijke koers. Onrust is daarvoor een goede voedingsbodem en geen hindernis vindt Jan Tjerk Boonstra, expert in strategisch HRM.
Een nieuwe werknemer past niet goed binnen de organisatie, wat al snel tot conflicten leidt. Helaas is dit een situatie die vaker voorkomt. Is er tijdens het sollicitatieproces iets over het hoofd gezien? Of liggen de verwachtingen na indiensttreding ineens nogal ver uit elkaar? Hoe kun je als werkgever het beste handelen in zo’n scenario? Is een ontslag mogelijk? Arbeidsrechtadvocaat Maurits van Buren benoemt enkele belangrijke juridische overwegingen.
Employer branding is iets waar doorgaans alleen bij grote organisaties aan gedacht wordt. Dit terwijl juist voor de middelgrote organisaties, van 500 tot zeg 2.000 medewerkers, dit de meeste waarde heeft. Maar hoe doe je dat?
We zagen hier inmiddels al verschillende voorbeelden van voorbijkomen, waarbij werknemer zich beriep op 'freedom of speech' maar door de rechter werd teruggefloten omdat die vrijheid van meningsuiting niet absoluut is. Onder meer niet wanneer werkgever als gevolg van uitlatingen van werknemer schade wordt berokkend. Maar omgekeerd geldt dat ook. Een werkgever mag namelijk ook geen informatie delen met derden waardoor de werknemer schade lijdt of diens eer of goede naam wordt aangetast.
Cao’s beslaan tegenwoordig gemakkelijk honderd pagina’s. Frequent is onbegrijpelijk wat er in een cao-artikel staat. Joost van Ladesteijn zet op een rij hoe werkgevers zich hier enigszins tegen kunnen beschermen.
‘Kunnen we het niet klein houden?’ is de standaardvraag van de leiding na een melding van grensoverschrijdend gedrag. Het beste is echter om eerst een quickscan te doen voor een passende reactie, schrijft mr. Marcus Draaisma. Daarmee voorkom je dat disproportionele maatregelen genomen worden (te licht of te zwaar) met alle gevolgen van dien.
Vorige maand oordeelde het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dat de beëindiging van de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werkneemster vernietigbaar was. Werkgever had aan werkneemster namelijk onjuiste informatie verstrekt bij het overgaan van het vaste dienstverband van werkneemster bij werkgever naar een payrollbedrijf, waardoor werkneemster had gedwaald.
In het rapport Van Rijn over de publieke omroep blijkt geen heldenrol te zijn weggelegd voor HR. Alle goede bedoelingen ten spijt, schrijft managementcoach Jancees van Westering: 'Laat HR-medewerkers formeel de taak krijgen om binnen hun organisatie de rechten van de mens te bewaken – en niet alleen van schaars talent!'