De werkomgeving heeft grote impact op prestaties van medewerkers. Een slechte werkplek kan leiden tot gezondheidsproblemen en kan ook slechte gewoontes in stand houden. Wat kunt u hieraan doen?
CEVA Logistics Benelux besloot vorig jaar dat de manier waarop nieuwe medewerkers worden ontvangen verbeterd moest worden. Hiertoe werd een onboarding-programma ontwikkeld met een sterk online element. ‘De resultaten zijn uitstekend, en de werknemers reageren superenthousiast.’
Het aannemen van jonge digital natives lijkt al gauw de beste keus om te kunnen reageren op de snelle veranderingen; zij zijn opgegroeid in het digitale tijdperk en weten zich technologische innovaties snel eigen te maken. Maar leidinggevenden en recruiters moeten ook zeker de oudere generatie niet over het hoofd zien. Zij zijn onmisbaar om snel in te kunnen spelen op disruptieve technologieën.
Wil je meer uit de talenten en capaciteiten van je medewerkers halen en de vertrekratio verlagen? Dan kan een intern mobiliteitsbeleid je daarbij helpen. Het zorgt ervoor dat getalenteerde medewerkers beter kunnen doorstromen en zich voor langere tijd aan het bedrijf binden.
Een organisatiecultuur is lastig te veranderen. De kern van een organisatiecultuur bestaat uit onbewuste en onderbewuste aannames over hoe dingen te doen en hoe dingen werken. Bovendien verleent deze cultuur stabiliteit aan het sociale systeem dat de organisatie ook voorstelt. Dit maakt een wijziging van organisatiecultuur bedreigender dan een wijziging van de structuur. Toch zijn er manieren om een organisatiecultuur te veranderen.
Veel zorgmedewerkers ervaren een toegenomen werkdruk en vragen zich af of hun werk nog wel leuk is. De sector heeft te maken met aanhoudende reorganisaties, krappe budgetten en dreigende personeelstekorten. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers toch geluk blijven vinden in hun werk en wat kunnen ze er zelf aan doen?
De fysieke omgeving waarin mensen werken heeft een enorme impact op de prestaties van werknemers en daardoor op de performance van organisaties. Maar hoe pas je omgevingspsychologische kennis toe bij het designproces? En waarom gedijen bepaalde typen persoonlijkheden beter in open kantooromgevingen en vinden anderen die juist overstimulerend?
Design thinking kan een organisatie veel opleveren, zoals wendbaarheid en aanpasbaarheid aan de omgeving. Het betekent echter wel voor alle partijen een andere mindset: alle afdelingen doen mee, de manager wordt meer faciliterend en minder controlerend en de medewerker krijgt meer eigenaarschap, vrijheid en ruimte en de HR-afdeling wordt multidisciplinair en gaat anders rekruten.
Wat zouden we doen als we zouden ontdekken dat ons dagelijks werk geen toekomst heeft? Dat zou toch heel frustrerend zijn? Bedrijven waar leiders en een bekwaam team ontbreken, hebben veelal geen toekomst. Evenzo zal een medewerker zonder toekomstperspectief binnen het bedrijf, waarschijnlijk ook niet erg lang bij dit bedrijf blijven werken. Ieder van ons is anders en uniek, en beschikt over zijn eigen unieke talenten.
Mensen zijn ons belangrijkste kapitaal, zo horen we regelmatig vanuit de top van veel organisaties. Maar wat betekent dat nu concreet voor de HR-rol van de CEO? En hoe past HR zelf in dit plaatje? Roelof Bijlsma, CEO van Future Groep en mede-oprichter van Conclusion, heeft een scherpe kijk op HR en het aansturen van mensen. “Ik ben 100 procent van mijn tijd bezig met mensen, zowel intern als aan de klantkant.”
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling