De fysieke omgeving waarin mensen werken heeft een enorme impact op de prestaties van werknemers en daardoor op de performance van organisaties. Maar hoe pas je omgevingspsychologische kennis toe bij het designproces? En waarom gedijen bepaalde typen persoonlijkheden beter in open kantooromgevingen en vinden anderen die juist overstimulerend?
Design thinking kan een organisatie veel opleveren, zoals wendbaarheid en aanpasbaarheid aan de omgeving. Het betekent echter wel voor alle partijen een andere mindset: alle afdelingen doen mee, de manager wordt meer faciliterend en minder controlerend en de medewerker krijgt meer eigenaarschap, vrijheid en ruimte en de HR-afdeling wordt multidisciplinair en gaat anders rekruten.
Wat zouden we doen als we zouden ontdekken dat ons dagelijks werk geen toekomst heeft? Dat zou toch heel frustrerend zijn? Bedrijven waar leiders en een bekwaam team ontbreken, hebben veelal geen toekomst. Evenzo zal een medewerker zonder toekomstperspectief binnen het bedrijf, waarschijnlijk ook niet erg lang bij dit bedrijf blijven werken. Ieder van ons is anders en uniek, en beschikt over zijn eigen unieke talenten.
Mensen zijn ons belangrijkste kapitaal, zo horen we regelmatig vanuit de top van veel organisaties. Maar wat betekent dat nu concreet voor de HR-rol van de CEO? En hoe past HR zelf in dit plaatje? Roelof Bijlsma, CEO van Future Groep en mede-oprichter van Conclusion, heeft een scherpe kijk op HR en het aansturen van mensen. “Ik ben 100 procent van mijn tijd bezig met mensen, zowel intern als aan de klantkant.”
Hoeveel toiletten moet u per werknemer in uw pand beschikbaar hebben? Dit is iets waar u misschien niet dagelijks bij stilstaat, maar wel een van de zaken waar u rekening mee moet houden bij nieuwe huisvestingsplannen. Hoe meer de toiletten gebruikt worden, des te sneller ze vies worden en dat heeft een negatief effect op werknemers. Bovendien treffen werknemers dan regelmatig een bezette wc en dat betekent productiviteitsverlies.
Welke arbeidsvoorwaarden moet je als werkgever anno 2017 aanbieden om toekomstige werknemers aan te kunnen trekken en huidige werknemers te kunnen behouden? Het is geen verrassing dat de huidige generatie starters over het algemeen een gezonde werk-privé balans en doorgroeimogelijkheden belangrijk vindt. Maar geldt dit ook voor de ‘oudere garde’? Onlangs heeft BDO een HR onderzoek gehouden onder 1.400 werknemers van Nederlandse mkb en familiebedrijven, waarbij het onderwerp arbeidsvoorwaarden een belangrijke rol speelt.
Een centraal aangestuurde digitale HR-oplossing of een verzameling losse tools die aansluiten bij de behoeften van de medewerkers? Op het vlak van HR-digitalisering kunt u in deze spagaat terechtkomen. Klaas Schouwstra, dagvoorzitter van het HR Digital Congres 2018, geeft zijn visie op de pro's en cons van beide uitersten.
Rijkswaterstaat is momenteel bezig met een doorontwikkeling van de manier waarop ze willen werken. Dit doen ze aan de hand van design thinking. Bij design thinking ontwikkel je samen met de eindgebruiker oplossingen die de behoeftes van die eindgebruiker vervullen. En begin je met het goed onderzoeken van de behoefte.
Voor het werven van nieuwe Deloitters is referral van groot belang. Via referral komt zo’n 30% van de nieuwe collega’s met Deloitte in contact. Om dit zo goed mogelijk te faciliteren heeft het bedrijf een specifiek referralbeleid ontwikkeld. Onderdeel hiervan is de ontwikkeling van een online social referral systeem.
De Werkhervattingsregeling voor Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten (WGA) is veranderd. U betaalt, net als voorheen, als werkgever tien jaar de WGA-doorbelasting als een zieke medewerker in de WGA terechtkomt. Sinds 1 januari maakt het echter niet meer uit of uw medewerker een vast- of een zogenaamd flex contract heeft. Ook als uw werknemer ziek uit dienst gaat omdat er bijvoorbeeld sprake was van een tijdelijk contract komt een eventuele WGA uitkering maximaal 10 jaar voor uw rekening.