Er zijn veel verhalen over zelfsturing en zelforganisatie bij kleine en middelgrote organisaties. Maar dat een onderdeel van een grote corporate ‘kantelt’ komt minder vaak voor. Klaas Ariaans maakte met ABN AMRO Personal Banking wél die omslag.
Persona’s zijn een krachtig middel om de medewerker centraal te stellen en, steeds toetsend en kalibrerend, passende oplossingen te ontwikkelen voor een bepaalde medewerkersgroep. Het heeft het grote voordeel dat hiermee de medewerkers als het ware tot leven komen. Het geeft een mensbeeld van de medewerker-in-de-business. Dit stimuleert de creativiteit en zorgt voor focus. En dat leidt tot beter beleid en ondersteuning. Een case.
Van de 3,9 miljoen werkende vrouwen in Nederland zijn er naar schatting een miljoen in de overgang. Dat zijn aantallen om rekening mee te houden, want zo’n 80 procent van hen ontwikkelt overgangsklachten – meestal milde, soms ernstige. Die klachten kunnen maar al te makkelijk verward worden met bijvoorbeeld stress- of depressieklachten. Tijd voor meer voorlichting, voor leidinggevenden én voor de vrouwen zelf.
Als organisatie wil je natuurlijk beschikken over gemotiveerd en goed gekwalificeerd personeel. Het opleiden en scholen van medewerkers levert hier een belangrijke bijdrage aan. Maar opleiden kost tijd en geld. Gelukkig stelt de overheid financiële hulpmiddelen beschikbaar voor het opleiden van personeel. Maar welke hulpmiddelen zijn dit?
Smartphones, tablets, routers en zendmasten zijn niet meer weg te denken. Mobiele communicatie maakt ons werk en leven makkelijker. Toch zijn er ook zorgen. Bijvoorbeeld over de blootstelling aan elektromagnetische velden die met mobiele technologie gepaard gaat. Wat is er eigenlijk bekend over mogelijke effecten van elektromagnetische straling op de gezondheid en waar kun je in je organisatie op letten?
Is een Chief Diversity Officer de beste manier om diversiteit te bereiken? Bij organisaties als Rabobank en KPN is men erg te spreken over de ervaringen die er tot op heden mee zijn opgedaan.
Voordat de Universiteit Twente actief aan de slag kon met HR Analytics moest er eerst een flinke inhaalslag worden gemaakt, vertelt HR Analyticus Rens Brinkman: “Het is een mooi woord, analytics, maar voordat je eraan toekomt moet er veel geregeld worden. Wij zijn heel druk geweest om de basis op orde te brengen, te zorgen dat de data betrouwbaar is en dat er meer relevante data beschikbaar komt."
De huidige dynamische tijd vraagt écht om een HR-businesspartner met een integrale blik, betogen Jan Tjerk Boonstra en Bas Oerlemans, docenten masterclass HR Business Partner. Om die shift van vakspecialist naar ondernemende meedenker te faciliteren hebben ze een handzaam model bedacht.
Erwin Paans is HR-analist bij het Amphia Ziekenhuis in Breda. Het introduceren van Analytics gaat niet zonder slag of stoot, heeft hij ervaren. 'Het is belangrijk om helder te krijgen wat je precies wilt weten. In het begin schoten we nog wel eens alle kanten op en we ontdekten al snel dat een goede afbakening heel belangrijk is.'
Bedrijven hoeven niet altijd meer aangesloten te zijn bij een arbodienst als daar een afspraak over is in de cao of met de medezeggenschap. Wel moeten bedrijven zich laten ondersteunen door een gecertificeerde arbodeskundige. De arbodeskundige geeft adviezen over het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en zorgt voor een zorgvuldige begeleiding van zieke werknemers.