Wendy Bilsen is agency director bij PROOF en daarnaast is ze verantwoordelijk voor een aantal klanten van het bureau. Al tien jaar draagt Wendy uit dat niet klanten op 1 horen te staan maar dat een organisatie juist haar medewerkers op 1, 2 en 3 hoort te zetten om succesvol te zijn. We spraken Wendy in deze corona-tijden en stelden een aantal vragen.
Je werkt in een prachtige organisatie. Met kundige en talentvolle mensen. Kortom, je hebt een dream team. En dan wordt je compleet onverwacht geconfronteerd met een crisis van ongekende omvang. Hoe houd je dan het team en de organisatieresultaten overeind?
De één zit al weken noodgedwongen stil, terwijl de ander zich een slag in de rondte werkt. Verschillende medewerkers staan onder druk. Dit kunnen de cruciale beroepen zijn zoals geformuleerd door de Rijksoverheid, maar ook beroepen die zich bezig houden met vitale processen binnen organisaties. Al deze professionals hebben te maken met extra werkdruk. Hoe help je hen deze periode door?
Werk zoveel mogelijk thuis: aan dat devies is in Nederland massaal gehoor gegeven. We doen het voor het goede doel, maar het is voor velen flink wennen. En dan is er vaak ook nog die knagende onzekerheid. Juist nu is verbinding met je team ontzettend belangrijk. Hoe houd je zicht op wat er bij je medewerkers speelt nu je normale voelsprieten zijn afgesneden?
Offboarding is de laatste fase van een employee journey. En hoewel offboarding veel minder populair is dan onboarding is het voor de reputatie van organisaties net zo belangrijk. Zeker nu. ‘Het zegt namelijk alles over respect voor medewerkers en dat zegt weer alles over de organisatie’, aldus Sascha Becker. HR Praktijk stelde Wenda Bolink en Sascha Becker, auteurs van de het boek ‘De employee journey’, zes vragen.
Houd anderhalve meter afstand. Blijf thuis. Geef geen hand. Negatieve formuleringen werken niet altijd even goed als je gedrag wilt veranderen. Zijn er ook andere manieren - naast geboden - om gedrag van mensen in de (werk)omgeving te beïnvloeden? Maak gebruik van nudging en framing met deze tips!
Het coronavirus heeft in korte tijd ons leven enorm veranderd en we merken de impact op allerlei manieren: in thuiswerken, sociale onthouding en werk dat wegvalt of juist enorm piekt. Voor velen van ons is deze Covid-19 uitbraak beangstigend. Onze emoties worden nog eens versterkt door de continue media-aandacht voor het virus en alle nieuwsberichten (waar of onwaar) die circuleren op social media. Hoe ga je met deze angst en onzekerheid om? Als leidinggevende en voor jezelf? Enkele tips.
Nu het coronavirus in ons land om zich heen grijpt, zijn miljoenen werkenden plotseling aan huis gekluisterd. Velen hebben daar hun taken zo goed en kwaad als het gaat opgepakt. Hoe blijf je bij alle beperkingen die dit met zich meebrengt, geestelijk en mentaal fit? Tips van Rita Paijmans, vitaliteitscoach bij Arbo Unie.
Nu veel medewerkers vanuit huis aan het werk zijn, worstelen leidinggevenden met hun taken. Hoe communiceer je effectief met je medewerkers? Hoe handhaaf je de productiviteit en hoe motiveer je mensen?
Tot zeker 6 april 2020 werken veel mensen thuis. Zo doe je dat zo gezond mogelijk.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling