Een harde lockdown! We werken nog minimaal vijf weken thuis. Sommigen van ons krijgen het benauwd bij het idee. Waarom is dat eigenlijk? En wat helpt om onze veerkracht te bewaren? In dit artikel vertelt Anita Koops, Arbeids- en organisatieadviseur bij Arbo Unie over het gebrek aan ‘ondertussen’ en wat de invloed daarvan is op onze veerkracht, vertrouwen en verbondenheid. En lees je wat jij hieraan kunt doen.
Mensen die veel bewegen, voldoende ontspannen en gezond eten, zitten meestal lekker in hun vel, presteren beter en zijn langer vitaal. Waarom zou je daarmee wachten op het nieuwe jaar? En: waarom zou je dit als werkgever niet stimuleren? Een gezonde leefstijl is meer dan een privézaak.
Deze week valt de beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) bij alle werkgevers op de mat. In deze beschikking is de hoogte en opbouw van de gedifferentieerde premie Whk voor 2021 opgenomen. Bij de vaststelling van de Whk-premie komen regelmatig fouten voor. Er gaat dan ook nog wel eens iets mis bij de berekening. Zo zien we dat er bij 1 op de 3 controles succesvol bezwaar kan worden gemaakt tegen de Whk-vaststelling. Het loont om de Whk-beschikking ieder jaar te controleren, zo voorkom je een onterecht hoge premie.
Als jij als werkgever transitievergoedingen hebt betaald sinds 2015 dan kun je daar voor gecompenseerd worden. Wellicht wist je dit al en ben je al begonnen met een aanvraag Compensatie Transitievergoeding (CT), of heb je er zelfs al een (aantal) ingediend eerder dit jaar.
Mensen doen ook thuis hun werk, zo blijkt. Online-vergaderen kán gewoon en blijkt veel efficiënter. Maar hoe nu verder? Hoe gaan leidinggevenden om met de nieuwe situatie? Hoe ondervangen zij de nadelen van medewerkers op afstand? En wat doen we eigenlijk nog op kantoor?
Thuiswerken is niet nieuw maar het staat wel zeer centraal in deze tijd door de COVID-19 pandemie. In dit artikel gaan de auteurs in op de mentale impact voor thuiswerkers. Er is sprake van positieve arbeidsbeleving bij thuiswerken. Maar er zijn ook negatieve uitkomsten van verschillende onderzoeken en die vragen om maatregelen om de psychische gezondheid op peil te houden. Want ook als de crisis eenmaal is overwonnen zal thuiswerken in een bepaalde vorm een norm blijven.
Bent u bekend met de mogelijkheden van de jaarurennorm als alternatief voor de oproepovereenkomst? Sinds de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) is de jaarurennorm (of: jaarurensystematiek / jaarurenovereenkomst) het overwegen waard als vorm van een flexibel contract. Wat zijn de voordelen?
In deze aanhoudende coronacrisis nemen de psychische problemen onder de beroepsbevolking toe. Bijna 30% ervaart nu meer werkstress dan voor de pandemie(1). En dat terwijl het aantal werkenden met burn-outklachten al jaren groeit: van 8% in 2007 naar 17% in 2019(2). Niet voor niets trekken werkgevers aan de bel. Hoe is het tij te keren?
Bij een flink aantal bedrijven kunnen plotseling de strategische plannen de prullenbak in. Omzetverlies, verlies van klanten en markten, gebrek aan financiële draagkracht en een onzeker toekomstperspectief, maken dat een reorganisatie soms onvermijdelijk is. Aan een reorganisatie hangt vaak een zeer negatief beeld, maar mits goed vormgegeven kan een reorganisatie de organisatie en de medewerkers een nieuwe toekomst bieden.
Ongeveer 70 procent van de omzet van uw organisatie heeft betrekking op inkoop. En het thema duurzaamheid komt wereldwijd steeds nadrukkelijker in de belangstelling. Het maakt maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) een thema waar u niet meer omheen kan. Maar hoe geeft u er invulling aan binnen uw gemeente? Ons motto is: alleen niets doen is verkeerd. F-Fort deelt vijf tips voor een vliegende start.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling