De Rijksbegroting brengt een aantal wijzigingen met zich mee op het gebied van HR. Met het oog op subsidies en financiële tegemoetkomingen in het HR-vakgebied is goed nagedacht over duurzame inzetbaarheid en is ingezet op een langetermijnvisie.
In 2020 startte Daniëlle van Alewijn bij de snelgroeiende startup Swapfiets. Ze tuigde de gehele HR-afdeling op en begeleidde de professionalisering. Het inmiddels volwassen bedrijf heeft nu de weg naar winstgevendheid ingezet. Eén van de grote uitdagingen: het behouden én engageren van de medewerkers.
Met die paar medewerkers ging het allemaal nog wel in een tabelletje in Excel. Maar nu er net weer 8 nieuwe medewerkers bij zijn gekomen en niet iedereen tegelijkertijd met vakantie moet gaan, werkt dat simpele tabelletje niet meer zo handig.
Dinsdag 1 oktober was het weer zover: tijdens de jaarlijkse HR Day kwamen tegen de 300 HR-professionals bijeen om zich te laten inspireren en informeren. Er komt heel wat op hen af, vandaar het thema ‘It’s a jungle out there’. Geen gevaarlijke, wel een uitdagende was de conclusie. En daar laten ze zich graag door anderen bij gidsen.
Medewerkers met een migratieachtergrond delen hun ervaringen met microagressies voornamelijk onderling. Leidinggevenden zijn daarvan vaak niet op de hoogte zo blijkt uit onderzoek onder gemeenten van het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS). De onderzoekers zien een belangrijke taak weggelegd voor HR: objectiveren en signaleren.
Zonder formele toestemming en zonder medeweten van haar leidinggevende is een zieke ambtenaar op vakantie gegaan. Het nalaten toestemming te vragen voor de vakantie (tijdens ziekte) en het liegen over de werkelijke verblijfplaats zijn verwijtbare gedragingen. Maar ook genoeg redenen voor werkgever om de arbeidsovereenkomst te ontbinden?
Bedrijven die structureel met diversiteit en inclusie bezig zijn behalen meer winst dan wanneer zij dit niet doen zo blijkt uit diverse onderzoeken. Toch sturen werkgevers er niet actief op. Hoe het wel op de agenda te krijgen en er prioriteit aan te geven? DE&I-experts Sacha Martina en Danielle Jiskoot: ‘Laat onderzoeksresultaten zien en wat andere bedrijven al doen en hebben bereikt.’
Effectieve communicatie is essentieel voor het succes van elke organisatie—of het nu gaat om klantgesprekken, samenwerking tussen teams of leidinggeven. Helaas blijkt uit onderzoek dat communicatietrainingen vaak weinig tot geen effect op de werkvloer hebben. Slimme simulaties bieden een innovatieve oplossing om communicatievaardigheden actief te ontwikkelen.
Volgens een Amerikaans onderzoek van Gallup voelt maar 28% van de werknemers die volledig remote werken zich verbonden met de missie en het doel van hun organisatie. Dit afnemende gevoel van verbondenheid is zorgwekkend, maar is het een teken dat remote werken niet werkt of eerder een teken van slecht management?
Het tekort aan talent blijft de grootste tegenwerking voor het succes en de groei van organisaties. Zonder medewerkers kom je niet ver, dus gaan we terug naar de kern: pak personeelsretentie aan! De vraag is niet meer of medewerkers vertrekken, maar wanneer en waarom. Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie deze trend doorbreekt?