Veel werknemers hebben een luxepositie: ze kunnen zelf kiezen waar ze wel en niet willen werken, want bedrijven staan voor ze in de rij. Hoe zorg je als bedrijf dat juist jij bij deze groep in de smaak valt?
Wanneer de overheid financiële steun verleent aan ondernemingen, is de de-minimisregeling van toepassing. Organisaties kunnen maximaal €200.000,- aan ongeoorloofde steun ontvangen over een periode van drie belastingjaren. Dit is om te voorkomen dat de steun van invloed is op het Europees Handelsverkeer en om zo oneerlijke concurrentie tegen te gaan.
'Deel het werk in naar activiteiten en kijk welke vaardigheden nodig zijn om deze uit te voeren.' Dat is de boodschap van Ravin Jesuthasan. De human capital thought leader en futuroloog ontwikkelde daarvoor een stappenplan. Unilever deed de eerste goede ervaringen op. In het nieuwe boek dat Jesuthasan schreef met HR-deskundige John Boudreau, ‘Work Without Jobs’, gaan de twee in op de vraag hoe organisaties beter kunnen presteren - wendbaarder worden, innovatiever, efficiënter - door het werk te herontwerpen.
Teams die divers van aard zijn en in een veilige setting kunnen werken, presteren beter dan niet-diverse teams. Dit wetende heeft verzekeraar Aon het recruitmentbeleid daar nu op aangepast.
Erik Marcelis is ervaringsdeskundige als het gaat om het uitvoeren van HR-projecten. Een ontwikkeling die hij waarneemt, is de behoefte aan segmentering binnen de organisatie. Oftewel HR-profiling: het onderkennen van doelgroepen in een organisatie.
In de werving en selectie van medewerkers is er steeds meer aandacht voor skills. Toch staan werkgevers nog niet zo te springen om hierop te selecteren. Ze weten niet precies wat de voordelen voor hen zijn. Erik Merx en co-auteurs Arjen Edzes en Harm van Lieshout hebben daarom een artikel geschreven over de voordelen van skillsmatching. En onderzochten welke stappen werkgevers en HR-managers moeten nemen om het een succes te laten zijn.
Kandidaten die willekeurig wat vragen op zich krijgen afgevuurd. Een manager die vooral zelf aan het woord is. Een spervuur aan clichévragen. Zomaar wat fouten die in selectieprocessen worden gemaakt. Dat kan veel beter aldus Bob Zeegers, auteur van het boek 'HR met Ballen'.
Met een loopbaan APK kun je inzicht krijgen in de waarde van je skills voor de huidige en toekomstige arbeidsmarkt. Inmiddels zijn in Nederland veel van deze instrumenten in gebruik. Een goed overzicht ervan ontbreekt echter. Om die reden hebben onderzoekers van de HAN University of Applied Sciences onlangs de resultaten van het verkennende onderzoek ‘Loopbaan APK’s gekeurd’ gepubliceerd in een artikel in het tijdschrift voor HRM.
De modelovereenkomsten die de leden van brancheorganisatie BOVAG kunnen downloaden als ze een nieuwe medewerker in dienst nemen, waren erg juridisch geformuleerd. Dat kon in begrijpelijkere taal en ook visueel aantrekkelijker. En nu ze toch bezig waren konden de modelovereenkomsten ook gelijk aan de nieuwe wetgeving worden aangepast.
Camera’s op de werkvloer zijn nog altijd een hot topic, zo blijkt uit diverse recente mediaberichten: Camera’s zien wat mensen écht doen’ (NRC), Met camera’s bespied worden door de baas: verboden, maar het komt veel voor (FD) en Bespied door de baas: werkgevers schenden privacy met cameratoezicht’ (NOS). Werkgevers die (verborgen) cameratoezicht inzetten, nemen het kortom niet altijd even nauw met de regels. In een blog op CHRO leggen advocaten Willemijn Jansma en Mérien Voorboom uit hoe dure fouten te voorkomen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling