Er is een kloof tussen de vraag naar en het aanbod van secundaire arbeidsvoorwaarden. Daar waar werkgevers denken de juiste arbeidsvoorwaarden aan te bieden, vinden de meeste werknemers dat juist niet. Ook heeft maar 36 procent de mogelijkheid om arbeidsvoorwaarden zelf te kiezen. En daar waar het aanbod wel klopt, blijkt er een communicatiekloof te zijn. Enkele tips om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen.
Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Daar is vrijwel iedereen het over eens. Je laat je auto jaarlijks onderhouden zodat ‘ie niet kapotgaat, je gaat naar de mondhygiënist om gebitsproblemen te voorkomen en je beweegt om gezond te blijven. Maar met ons mentaal welzijn gaan we meestal pas aan de slag als het al te laat is. In dit artikel leggen we uit wat je als HR-professional kunt doen aan de preventie van mentale uitdagingen bij medewerkers. We omschrijven eerst kort waarom preventie belangrijk is en delen vervolgens de vier pijlers van preventie die psycholoog Pia Linden van OpenUp hanteert.
HR kan een ADHD-vriendelijke cultuur op de werkplek creëren. ADHD-coach Leanne Maskell geeft vijf 'gouden regels' hoe organisaties die naar diversiteit en inclusiviteit streven dit kunnen doen. Zodat mensen met deze diagnose zich er goed thuis voelen en beter tot hun recht komen. Ook in het voordeel van de werkgever zelf, want ADHD'ers onderscheiden zich vaak door 'hun creativiteit, innovatief vermogen en grote integriteit'.
In aflevering 80 van de serie podcasts over innovatie en leiderschap in HR gaan Toine Al en Ruud Coumans in gesprek met Thomas Mulder, executive director HR bij VodafoneZiggo. Onder meer over de vraag hoe HR om moet gaan met de snelle veranderingen op de werkvloer en de hete hangijzers van dit moment.
Duurzaam inzetbaar zijn en een gezonde arbeidsmarktpositie behouden? Dan is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Een meerderheid van de werknemers verwacht in dat geval dat hun werkgever alle opleidingskosten betaalt. Veel werkgevers zijn het daar echter niet helemaal mee eens. Ook vinden veel werkgevers dat werknemers buiten werktijd aan hun professionele ontwikkeling zouden moeten werken.
Zondag 10 maart is dit jaar de ramadan ingegaan. Het werk gaat tijdens deze islamitische vastenmaand gewoon door. Hoe kun je daar als werkgever rekening mee houden? Enkele tips.
Veiligheid op de werkplek is in Nederland vrijwel overal vanzelfsprekend. In elke gang hangt een ontruimingsplan, brandblussers, alarm knoppen en AED’s. Maar hoe zit dat met psychologische veiligheid? Waar hangen de instructiekaarten om een onzekere collega te ondersteunen tijdens een meeting? Of hoe pak je het aan als je merkt dat een collega dichtklapt?
Nieuwsberichten over grensoverschrijdend gedrag buitelen over elkaar heen; weinig sectoren blijven gespaard. Hoe stimuleer je als HR-professional een veilige werkcultuur? Welke interventies kun je doen, hoe ga je om met weerstand, en hoe reageer je op zorgwekkende signalen? Trainer en coach Charlotte van den Wall Bake: ‘HRM'ers willen graag helpen, dus die stappen vaak in de valkuil om dan toch advies te gaan geven. Maar je primaire taak is: zorg voor veiligheid, luister’
Wat vind jij een belangrijk MVO-thema voor Arbo Unie? In november 2022 nodigden we klanten uit om hun mening via een korte vragenlijst te geven. En zo mee te denken over hoe wij invulling geven aan dit brede onderwerp. We delen graag met je wat hier uitgekomen is, en wat wij hiermee doen.
In de industrie, de bouw en andere sectoren waar veel zwaar werk voorkomt, zijn instructies voor gezond en veilig werken volstrekt vanzelfsprekend. Bij beeldschermwerk is dit veel minder het geval. Terwijl dit in de westerse wereld de meest voorkomende risicofactor is voor arbeidsgerelateerde klachten. De vernieuwde e-learning beeldschermwerk van Arbo Unie helpt die klachten voorkomen.