De Wet toekomst pensioenen (Wtp) is op 1 juli dit jaar ingegaan, met een overgangsperiode tot 1 januari 2028. Tijd zat lijkt, maar door er nú op in te spelen, kun je een belangrijke stap zetten om voor de nieuwe generaties werknemers een aantrekkelijke werkgever te blijven en te worden. Hierbij dus tip om je als werkgever goed voor te bereiden op het nieuwe pensioenstelsel.
Laat je medewerkers zelf kiezen met wat voor soort devices ze werken dan worden ze gelukkiger én productiever en zijn ze over het algemeen meer tevreden over de organisatie waar ze werken . Maar hoe zet je een Choose Your Own Device-strategie op? Hans van der Linden, marketing manager bij Pro Warehouse en Steven van der Keur, manager engineering leggen uit hoe dit concept bij hen werkt.
Gelijke beloning maakt deel uit van een zorgvuldig beloningsbeleid en goed werkgeverschap. Maar hoe bestrijd je de - vaak bijzonder hardnekkige - loonkloof in je organisatie? Zara Nanu, directeur van Fair Future of Work Strategy van HR-kennisplatform XpertHR en spreker tijdens HR Day: ‘Wat de maatregelen ook zijn om de loonkloof te bestrijden, ga altijd evidence based te werk’
De Wet DBA, die bedoeld is om schijnzelfstandigheid bij zzp’ers tegen te gaan, wordt tot op heden niet gehandhaafd. Vanaf januari 2025 wil de overheid daar verandering in brengen. Mathijs Helderman, specialist in finance interim recruitment bij Robert Walters, vertelt wat de handhaving van de Wet DBA betekent.
HR-professionals zien zichzelf nog wel eens als slachtoffer van de besluiten van de directie en voelen zich vaak onbegrepen door de rest van de organisatie. Nergens voor nodig. Want natuurlijk kunnen ze invloed uitoefenen binnen hun organisatie aldus Jan Kuipers, oprichter van FranklinCovey Benelux. Ook hij heeft zijn Circle of Influence moeten bepalen. Of liever gezegd: hij heeft zijn Circle of Influence verkleind.
Wist je dat één op de vier Nederlanders werk combineert met mantelzorg? Deze dubbelrol legt niet alleen een extra last op de schouders van de mantelzorger, maar kan ook gevolgen hebben op het werk. We hebben geen invloed op iemands persoonlijke situatie, maar we kunnen wel de werkomgeving zo inrichten dat deze meer steun biedt aan werkende mantelzorgers. Over de onzichtbare kosten van mantelzorg en strategieën om mantelzorgers te ondersteunen.
In de krappe arbeidsmarkt van nu loopt de werkdruk overal op. Dan is het essentieel dat medewerkers de ruimte krijgen om bij te komen en energie op te doen: dit zorgt voor fittere medewerkers en voorkomt verzuim. Daarom is vakantie zo belangrijk – daar laad je van op. Hoe houd je dat vakantiegevoel zo lang mogelijk vast, en kom je tegelijkertijd weer in je werkritme?
"Ik ben altijd op zoek naar hoe HR er meer toe kan doen binnen organisaties", zegt Corine Boon, directeur van het Amsterdam People Analytics Centre (APAC) en sinds juli hoogleraar HRM & People Analytics aan de Amsterdam Business School (ABS) van de Universiteit van Amsterdam. Haar overtuiging: "Met people analytics kan het HRM-beleid worden verbeterd. Alleen is er geen 'one size fits all'-benadering."
Laurens Waling van 8vance doet niets liever dan ‘vastgelopen veranderaars’ bevrijden, zodat ze hun talent écht ontsluiten. Zo kun je het aantal bullshit-jobs sterk verminderen: herverdeel taken, zodat iedereen zijn skills gebruikt. Zijn belangrijkste les als je de organisatie van je afdeling/bedrijf zo aanpakt: ‘vastlopen in verandering is normaal’ dus blijf kalm, loop niet weg en analyseer de onderliggende oorzaak.
Om als organisatie in de continue veranderingen mee te kunnen, is het van belang dat medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen. Voorwaarde daarvoor is een goed leerklimaat. Onderwijskundige Anja Emonds vertelt hoe werkgevers hierin kunnen investeren en hoe medewerkers online het beste kunnen leren.