Na een daling is sinds twee jaar het percentage werknemers met burn-outklachten weer gestegen tot 20 procent in 2022. Dat blijkt uit de laatste NEA. Werknemers gaven daarin ook aan dat te willen dat de werkgever meer maatregelen neemt om werkstress te voorkomen. De RI&E is daarvoor een goed startpunt. In dit artikel daarom een checklist opstellen RI&E inclusief tips en voorbeelden uit de praktijk.
Disfunctioneren, verzuim en arbeidsongeschiktheid en natuurlijk ontslag; deze arbeidsrechtelijke onderwerpen komen ieder jaar terug en kunnen dan ook steeds weer op jullie aandacht rekenen. Dit jaar zo ook weer voor het thema langer doorwerken. De 10 best gelezen arbeidsrechtblogs op een rij.
Tijdens een tenniswedstrijd scheurt een rijksambtenaar een pees. Omdat hij jarenlang werkte op oud en niet-verstelbaar meubilair was die pees al zwak zo beweert de rijksambtenaar. Is hier sprake van een beroepsziekte? In de rubriek 'In de clinch' op het platform Binnenlands Bestuur belicht jurist/columnist Michel Knapen actuele zaken in het ambtenarenrecht.
Hoe zorg je in turbulente tijden voor maximale inzetbaarheid van personeel en houd je de risico’s rondom verzuim en arbeidsongeschiktheid zo laag mogelijk? HR-manager Johanne Ros vertelt hoe kruiden- en specerijenproducent Euroma dit deed na een overname en verhuizing naar een productielocatie die een hele andere manier van werken met zich meebracht.
Inclusiviteit, diversiteit en erkenning. Hoe kunnen deze termen meer zijn dan modewoorden en tastbare aspecten worden van de werkcultuur? Dit was een van de vragen die centraal stonden tijdens de rondetafelsessie van Workday op de CHRO Day in PHIL op donderdag 16 november in Haarlem.
De invloed van Kunstmatige Intelligentie (AI) op HR is enorm. De technologische vooruitgang werkt als een katalysator voor de transformatie in het HR-landschap, maar hoe implementeer je AI op de juiste manier? In dit artikel kijken we naar hoe AI de wereld van HR vormgeeft, hoe het de huidige trends beïnvloedt en hoe je nieuwe mogelijkheden creëert voor zowel medewerkers als werkgevers.
Zo tegen het einde van het jaar kan het een goed idee zijn om te kijken of er ruimte is om een extra bedrag aan je medewerkers te geven. Dat kan in de vorm van een eenmalige uitkering, maar er zijn ook andere opties. Zo’n gebaar wordt meestal zeer gewaardeerd en kan je als werkgever dus een hoop goodwill opleveren. Wat zijn de mogelijkheden en waar moet je op letten?
De impact van AI op leren en ontwikkelen wordt vaak onderschat, maar het potentieel ervan is enorm. In dit blog deelt Studytube waardevolle inzichten en strategieën om AI te integreren in L&D, gebaseerd op het e-book: 'Vergroot de impact van leren en ontwikkelen met behulp van AI.' Lees verder en ontdek hoe AI kan helpen om het verschil te maken waar het echt telt: bij je medewerkers.
Iedereen kent het dilemma: in het verzuimbeleid van je organisatie staat dat bij kort frequent verzuim een gesprek met de leidinggevende volgt. Maar dat gebeurt vaak niet. Zo weten leidinggevenden vaak niet hoe het gesprek aan te gaan en weten niet goed wat wel en niet te vragen. Wat kun je doen om je leidinggevenden hiermee te helpen?
Met generatieve AI kunnen L&D-professionals en interne kennisexperts in no-time zelf hoogwaardige trainingen in allerlei vormen creëren. Hierdoor is leren van waardevolle kennis en expertise van collega’s binnen de eigen organisatie beter en makkelijker geworden dan ooit. Homam Karimi, CEO en oprichter van Studytube, vertelt wat de voordelen zijn van generatieve AI, welke toepassingen gaan vliegen en hoe je van deze nieuwe manier van werken een succes maakt.