De maatschappij is in de afgelopen jaren veranderd, bedrijven zijn veranderd en Human Resource Management uiteraard ook. Maar hoe heeft het vakgebied zich dan in grote lijnen ontwikkeld? En wat is het toekomstbeeld voor HRM? Volgens HR-adviseur Jelle Dijkstra moet HR zorgen voor een goede 'alignment' met de ontwikkeling van de organisatie. Zodat HR niet geïsoleerd is, maar optimaal samenwerkt en verbinding kan maken met andere disciplines.
Hoe overtuig je de directie ervan te investeren in mensen? Voor een uitpuilende zaal op HR Day in Bussum deelde deskundige en ondernemer Patrick Klink zijn ervaringen met en in de directiekamer, en gaf hij kernachtige tips. ‘Pak samen met de directie eerst een paar basiszaken aan, fix dat in zes maanden tijd.'
Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de zorg voor het welzijn van je personeel. Hiervoor draag je sociale premies en lasten af. De WGA-premie is hier een voorbeeld van, maar ook een transitievergoeding bij uitdiensttreding en in uiterste gevallen zelfs regresrecht. Deze premies kunnen worden samengevat onder de noemer ‘sociale zekerheid’ en ze zijn erop ingericht om jou als werkgever te ondersteunen bij de gevolgen van langdurig zieke medewerkers.
In de snel evoluerende wereld van HR is het verkrijgen van waardevolle inzichten uit gegevens van onschatbare waarde. AI, en met name ChatGPT, biedt daarbij ongekende mogelijkheden. Erwin Vink, manager Data & Analytics bij het snelgroeiende bedrijf Salure, praatte op HR Day een volle zaal HR-professionals bij.
Medewerkers van bedrijfssoftwareproducent SAP kunnen rekenen op een uitzonderlijk breed pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Onder andere om hun duurzame inzetbaarheid te vergroten. Dat voorkomt uitstroom en helpt om het talent dat SAP weet aan te trekken, gelukkig en gezond aan het werk te houden.
Sinds de coronapandemie zijn veel bedrijven permanent overgestapt op hybride werken. Medewerkers wisselen werken op locatie af met thuiswerken of werken op een andere werkplek. Bijvoorbeeld bij een flexplekkenaanbieder, op een congres of een andere vestiging van de eigen werkgever. Maar ook de natuur kan een goede werkplek zijn, zo laat Meet in Friesland zien.
BYOD (Bring Your Own Device) kennen we inmiddels allemaal. Maar wat is CYOD? En hoe zorgt deze strategie – ook wel Employee Choice genoemd – ervoor dat je nieuw talent en je huidige medewerkers voor je organisatie kunt winnen? Sikko Lucas, Business Development Manager bij Pro Warehouse, vertelt je er in dit artikel alles over.
De roep om meer diversiteit en inclusie op de werkvloer neemt toe. Logisch, want organisaties met een divers personeelsbestand zijn aantoonbaar succesvoller, zo laat onderzoek van Mckinsey zien. Maar wat houdt diversiteit en inclusie in en hoe ga je hier als organisatie mee aan de slag?
Veel mensen vinden diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie (DE&I) belangrijk maar hebben soms onbewuste vooroordelen of zijn te druk om er rekening mee te houden bij hun beslissingen. Een recent artikel in de Harvard Business Review biedt drie methoden om diversiteit en inclusie bij cruciale beslismomenten te bevorderen.
Klanttevredenheid (NPS) en de werknemerstevredenheid (eNPS) zijn direct gecorreleerd. Dit pleit ervoor om vooral veel te investeren in werknemers aldus Marcel Berghuis, CHRO Center Parcs Europe. Zo neemt Center Parcs op grond van het jaarlijks gehouden onderzoek naar medewerkersbetrokkenheid diverse maatregelen om de eNPS te verhogen. Cijfermatige onderbouwing van HR-analyses en -budgetten is daarbij cruciaal: 'Beslissingen worden geacht aantoonbaar bij te dragen aan het rendement.'