Veel organisaties neigen naar een geïsoleerde aanpak van werkgeluk. De kans op uitdoving van op zichzelf staande initiatieven is echter groot als de samenhang tussen teams en afdelingen ontbreekt. Dit artikel laat zien hoe je door keten- en procesdenken werkgeluk een bredere en structurele plek in de organisatie kunt geven.
Ondanks de vele goede bedoelingen van werkgevers om de duurzame inzetbaarheid (DI) van medewerkers te verbeteren, wordt dit niet altijd in de praktijk gebracht. Dat blijkt uit onderzoek van HR Praktijk en Robidus onder HR-professionals. Als werkgevers wel maatregelen nemen, meten ze niet of deze ook effectief zijn. Maar hoe kun je het effect van duurzame inzetbaarheid eigenlijk meten?
In dit artikel duiken we dieper in het concept van erkenning en onderzoeken we waarom het geven van erkenning aan medewerkers zo belangrijk is. We bespreken ook hoe je op een inclusieve manier erkenning kan geven aan medewerkers en waarom dit essentieel is voor het creëren van een positieve en productieve werkomgeving.
Door nieuwe vormen van multidisciplinair en hybride werken, plattere organisaties, verschillen in opleidingsniveaus en nieuwe generaties die anders samenwerken is meer focus nodig op de gelijkwaardigheid van medewerkers én leidinggevenden. Dat betogen organisatieadviseurs en implementatie-experts Jan Tjerk Boonstra, Patrick van der Voorn en Wessel Exterkate.
Nationale Nederlanden bevindt zich zowel temidden van een digitale als van een business-transformatie. Hierin is HR een initiator én een driver van verandering, vertelt Directeur HR Dick Eijgenraam: 'We denken na over waar het bedrijf naartoe beweegt, wat dat vraagt van onze mensen, hoe we mensen kunnen meenemen in alle veranderingen.'
Hoe zorg je ervoor dat digitale tools voor de medewerkers werken, en niet andersom? En dat medewerkers soepel meegaan in de digitale transformatie? Bij de Ronde Tafel ‘The Human Side of Tech’ op Leadership in HR werden de nieuwste neurowetenschappelijke inzichten gedeeld om dit gemakkelijker te maken.
Een fusie geeft de nodige hoofdbrekens, ook administratief. Bij twee scholengemeenschappen voor voortgezet onderwijs in Zuid-Holland weten ze dat als geen ander: die smolten in 2021 ineen tot een scholengroep met zo’n 7500 leerlingen. Scholengroep Driestar-Wartburg koos Salure om de grootschalige herinrichting van AFAS te begeleiden en de bedrijfsprocessen vergaand te automatiseren. "Je kunt nu sneller en beter schakelen tussen de sollicitant en de organisatie."
Net als elk jaar veranderen op de eerste dag van het nieuwe jaar weer de nodige wetten en regels die met het arbeidsrecht te maken hebben. Voor HR-professionals zijn onder meer de volgende veranderingen met ingang van 1 januari 2024 interessant:
In de HR Podcast geven we je elke twee weken inzichten in leiderschap en innovatie in HR. Om je te informeren én te inspireren. Wat waren het afgelopen jaar de best beluisterde afleveringen? Bekijk het hier en beluister ze (nog eens). Of lees de interviews.
In de UK experimenteren sommige lokale overheden met een 20 procent kortere werkweek terwijl medewerkers hun oude salaris behouden. Dit naar aanleiding van een pilot met juichende uitkomsten. Maar helaas voor de ambtenaren, de uitkomsten bij de lokale overheden zijn bepaald niet goed. Niet geheel verrassend aldus coach/consultant gespecialiseerd in werkdrukproblematiek Melissa Schouman.