Big Data, HR Metrics, Analytics, Predictive Analytics, of Workforce Analytics... Steeds weer andere termen met net weer iets andere betekenissen. Maar wat is dan de kern die HR in staat moet stellen om te floreren over de as van ‘evidence based’ managementadvies? Dus hoe is HR Analytics toepasbaar en van waarde, en met welke stappen kan HR meer datagedreven worden?
Vrachtwagenfabrikant Scania is de winnaar geworden van de tiende HR Proffie Award 2013, de vakprijs voor het beste HR-beleid van Nederland. Een interview met de winnaar en de beide finalisten Coca-Cola Enterprises, en NS Stations.
Binnen HRM komt steeds meer aandacht voor duurzaam werken. Maar wat is het eigenlijk? En wat weten we er vanaf? Wat zijn de laatste inzichten, wat leren we uit onderzoek en wat heeft de wetenschap te bieden aan een duurzame publieke sector? Dr. Albert Kampermann, senior consultant binnen eHRM b.v. over leren op leeftijd, HR als kennismakelaar en eigen verantwoordelijkheid voor werk en loopbaan.
Het toepassen van HR Analytics wint binnen de HR-wereld steeds meer terrein. Door data te combineren, te analyseren, ze te koppelen aan de businessresultaten en ze vervolgens goed te communiceren, wordt HR een serieuze gesprekspartner voor – of zelfs binnen – de board. Alrik Boonstra, Director Hay Group Productized Services Western Europe beschrijft tien werkvelden waarop HR Analytics kan worden losgelaten.
Richard Oosten is HR-applicatiebeheerder bij DAS. Bij DAS moest in korte tijd een reeds bestaand HR-systeem opnieuw geïmplementeerd worden. Ondanks de complexiteit van het systeem en een forse tijdsdruk verliep het traject soepel. Belangrijke succesfactoren? Besteed veel aandacht aan een goed Functioneel Ontwerp en voorkom dat de functioneel beheerder de enige kennisdrager is: 'Je moet er echt voor zorgen dat de vertegenwoordigers van HR naar de business heel goed op de hoogte zijn van de werking van het systeem.'
Het Center for People and Buildings (CfPB) heeft in maart 2009 het Huisvestingskeuzemodel geïntroduceerd. Het model werd ontwikkeld als ondersteuning van (her)huisvestingsprocessen waarbij een organisatie bewust wezenlijke veranderingen in haar huisvesting wil aanbrengen. 2,5 jaar later is het tijd voor een reflectie op de toegevoegde waarde. Uit deze reflectie blijkt dat het model voor adviseurs en onderzoekers een kader biedt om bestaande en nieuw ontwikkelde kennis te structureren, processen inzichtelijker te maken (ook voor eindgebruikers) en nieuwe antwoorden te zoeken.
In deze tijd van verandering en economische druk is verantwoord investeren in verbetering en vernieuwing van de bedrijfsvoering cruciaal. Het is daarbij belangrijk dat schaarse budgetten die worden ingezet een maximaal rendement opleveren.
De mens van tegenwoordig is verworden tot een steeds autonomere kenniswerker. Maar wie is die medewerker, die een centrale positie inneemt in de kenniseconomie eigenlijk? Dit artikel biedt een kijk op de optimale werkomgeving aan de hand van visies van organisatiedeskundigen en filosofen.
Het zogeheten racewagenmodel is een model dat geschikt is voor het doorlichten van de inkoopfunctie bij de overheid en niet-productie bedrijven. Dit inkoopmodel is vertaald naar een FM-model, dat een helder en vooral samenhangend beeld schetst van het facilitaire domein. Dit model is goed toepasbaar als leidraad bij het opstellen van een facilitair plan, bij het beoordelen van een facilitaire situatie en bij het aan (toekomstige) studenten verduidelijken van ‘waar het bij FM over gaat’. Dit artikel geeft een uitleg over het racewagenmodel als toepassing bij facilitaire vraagstukken.
Bij het voorspellen van de toekomst blijft de factor onzekerheid altijd bestaan. Toch zijn er instrumenten waarmee toekomstige richtingen bekeken worden en op basis waarvan besloten kan worden welke acties daar het beste bij passen. Scenarioplanning is zo’n instrument dat ingezet kan worden bij strategisch Facility Management.