Multinationals met persoonlijke aandacht voor het individu. Er zijn er genoeg die vinden dat dit twee onverenigbare grootheden zijn. Die kennen overduidelijk Herna Verhagen van TNT niet. Sinds ruim een jaar is deze topvrouw Managing Director Group Human Resources bij de express- en postgigant en blijken een persoonlijke aanpak en keiharde businessdoelen onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Mijn passie is mensen. Samen iets realiseren, daar word ik blij van.”
Crisis of niet, de vergrijzing komt in vliegende vaart op ons af. Dit brengt binnen niet al te lange tijd een ongekende arbeidsmarktkrapte met zich mee. Welke mogelijkheden heeft HR om te interveniëren? Voorkom dat werk en welvaart verdwijnt in de Bermuda-driehoek…
Door de economische crisis houden organisaties het rendement van kostbaar talentmanagement strenger tegen het licht. Gevolg: talentmanagement door professionele selectie-instrumenten verliest terrein. Managers gaan weer zelf talentvolle medewerkers scouten en binden, waarbij de persoonlijke klik doorslaggevend is.
In de HR-wetenschap geeft eenfitaan in hoeverre organisaties HR-instrumenten hebben afgestemd op de organisatie. Op diverse niveaus. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt gaat het adagium ‘hoe meerfithoe beter’ echter niet op, concludeert Corine Boon in haar proefschriftHRM and fit: Survival of the fittest!?.Wat wel klopt: organisaties met een duidelijke filosofie ontwikkelen het meest samenhangende personeelsbeleid.
Nadrukkelijke bemoeienis met de business, rigoureus afrekenen met traditionele recruitment-instrumenten en een atypische invulling van de HR-afdeling. Dat zijn in een notendop de ingrediënten van het HR-beleid dat Antoon Vugts voert bij Océ-Nederland. Samen met Frits Paagman doet hij een boekje open over de stormachtige veranderingen bij deze wereldwijde speler op het gebied van printers en document management.
Waar is de baas nog een ouderwetse baas? In welk land is de cultuur op de werkvloer het platst? Zijn Duitse managers écht zo autoritair en Nederlanders écht zo democratisch? Catherine Gall en Beatriz Arantes deden uitgebreid onderzoek naar de bedrijfscultuur in zes Europese landen en troffen opmerkelijke verschillen.
Chemieconcern DSM onderging na 1998 een ongekende metamorfose, van petrochemieconcern naar producent van onder meer hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. HR speelde daarbij een cruciale rol. Maar nog is HR-directeur Ben van Dijk niet klaar. “Als het hoofdkantoor in Heerlen een afspiegeling is van onze internationale werkvloer, dan zeg ik: dan is het mooi.”
Het afgelopen jaar zakte het nettoresultaat van Robeco en slonk het beheerd vermogen met 29 miljard euro. Vertrekkend ceo George Möller voorzag een moeilijk jaar. Toch komt de vermogensbeheerder relatief ongeschonden de crisis door. Wil Robeco die relatieve voorsprong behouden, dan moet het bedrijf anders gaan concurreren op de arbeidsmarkt. En een brug weten te slaan tussen de beloningssystemen aan weerszijden van de oceaan.
Waarom is het voor HR zo moeilijk in de boardroom te komen en de strategie van de organisatie werkelijk te beïnvloeden? De oplossing lijkt erin gelegen uit de introverte schulp te kruipen en de vleugels uit te slaan naar de toekomst. Daarvoor is moed en doorzettingsvermogen nodig. Een inkijkje vanuit het perspectief van de psychologie van de HR-leider.
Competitief voordeel behalen met HR is duidelijk geen nieuwe overtuiging. De invulling die aan HR wordt gegeven om dit voordeel ook daadwerkelijk te realiseren is wel anders dan voorheen. HR staat voor een aantal nieuwe uitdagingen die onder meer voortkomen uit de internationalisering en de meer bedrijfskundige verwachtingen. “Verval daarbij niet steeds in best practices, maar kijk goed naar de lokale en bedrijfsspecifieke context van de organisatie.”
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling