Voor het eerst blijkt uit kwantitatief onderzoek dat zachte en harde HRM geen aparte strategieën zijn: bedrijven die zich op een van beide uitersten richten, presteren domweg minder. Onderzoeker Bart Dietz ondergraaft in zijn proefschrift en passant nog een paar andere prominente HR-dogma’s.
De perikelen rond ABN AMRO vormen de komende jaren ongetwijfeld een interessante casus tijdens HR-managementopleidingen. Een zwaar getraumatiseerde interne organisatie waar het vertrouwen ver te zoeken is, evenals het ooit zo trotse wij-gevoel. Brei dat maar eens recht als HR-strateeg. Er zullen beslist enkele jaren voor nodig zijn, zeggen oud-ABN AMRO-topbestuurder Pauline van der Meer Mohr en bedrijfscultuurdeskundige Peter van den Boom, maar de ontstane schade valt te herstellen.
Afscheid nemen van een ‘onmisbare’ expert is moeilijk, maar soms noodzakelijk. Dat zo’n stap voor drie partijen goed kan uitpakken, blijkt uit de uitbesteding van de salarisadministratie door TNS NIPO. “Verwachtingsmanagement is heel belangrijk in ons vak.”
Energiebedrijf Nuon beleeft een turbulente tijd. De splitsing tussen levering en netwerkbeheer is net achter de rug. Aan het vinden van een geschikte fusiepartner voor het kersverse Nuon Productie en Leveringsbedrijf wordt hard gewerkt. Terwijl overheid, politiek en bedrijfsleven over elkaar heen vallen over de verkoop van de belangen in de nutsbedrijven, rolt het management een nieuwe missie en ‘values’ over het bedrijf uit. Annemarie Kuks, Director HRM & Safety, laat zich er niet door van de wijs brengen: “Dit is een geweldige kans.”
Vanaf het moment dat Paul-Peter Feld in dienst trad bij Xerox Nederland heeft hij het begrip kleur binnen het concern langzaam maar zeker een nieuwe dimensie weten te geven. Zijn presentatie ‘From black and white to a colorful approach’ deden op het Amerikaanse hoofdkantoor in Norwalk alle bellen rinkelen. “Voor mij slaat kleur in de eerste plaats op mensen.”
Zowel binnen organisaties als bij (potentiële) werknemers groeit de behoefte om zorgvuldiger om te gaan met ons milieu. ‘Groen’ wordt dús ook belangrijk voor HRM. Zomaar ergens beginnen met ‘vergroenen’ is niet verstandig. Welke condities gelden? En wat is dan groen als het gaat om gedrag van werknemers?
Slechts bij een krappe veertig procent van de Nederlandse 200+ bedrijven zit er een HR-functionaris in de raad van bestuur, zo blijkt uit internationaal onderzoek. Zo’n beetje het slechtste percentage in Europa. “Geeft niks,” concludeert Job Hoogendoorn, Rotterdam School of Management, over de vaak ietwat gefrustreerde ambitie van veel HR-mensen om in de absolute top te komen. “Buiten de Raad van Bestuur kun je veel makkelijke onafhankelijk blijven.” Over intuïtief HR, het vergeten van de achterban en onbegrip dat HR de laatste jaren niet in het beklaagdenbankje bij fraudegevallen heeft gestaan.
Het glazen plafond is helemáál geen bedenksel van hetold boys networkom vrouwen van topposities in het bedrijfsleven te weren. Nee, het bestaat niet eens, maar zit uitsluitend tussen de oren van vrouwen die niet durven kiezen om én een gezin én een carrière op te bouwen…
Fusies en reorganisaties zijn schering en inslag bij UWV. Probeer in zo’n dynamische omgeving maar eens een goed HR-beleid neer te zetten. Directeur HRM Jacques Hylkema lijkt hier wel degelijk in te slagen, niet voor niets bemachtigde hij vorig jaar nog de P&O; Proffie. Een gesprek met Hylkema én directeur André Timmermans van UWV WERKbedrijf.
De Braziliaanse ondernemer en bestsellerauteur Ricardo Semler lapt conventionele regels van organisaties al jaren succesvol aan zijn laars. Dominique Haijtema – die de afgelopen jaren vele managementgoeroes en wereldleiders interviewde – had een gesprek met Semler: “Als je op maandagochtend een slecht humeur hebt hoef je van mij niet te komen werken.”