Waar is de baas nog een ouderwetse baas? In welk land is de cultuur op de werkvloer het platst? Zijn Duitse managers écht zo autoritair en Nederlanders écht zo democratisch? Catherine Gall en Beatriz Arantes deden uitgebreid onderzoek naar de bedrijfscultuur in zes Europese landen en troffen opmerkelijke verschillen.
Chemieconcern DSM onderging na 1998 een ongekende metamorfose, van petrochemieconcern naar producent van onder meer hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. HR speelde daarbij een cruciale rol. Maar nog is HR-directeur Ben van Dijk niet klaar. “Als het hoofdkantoor in Heerlen een afspiegeling is van onze internationale werkvloer, dan zeg ik: dan is het mooi.”
Het afgelopen jaar zakte het nettoresultaat van Robeco en slonk het beheerd vermogen met 29 miljard euro. Vertrekkend ceo George Möller voorzag een moeilijk jaar. Toch komt de vermogensbeheerder relatief ongeschonden de crisis door. Wil Robeco die relatieve voorsprong behouden, dan moet het bedrijf anders gaan concurreren op de arbeidsmarkt. En een brug weten te slaan tussen de beloningssystemen aan weerszijden van de oceaan.
Waarom is het voor HR zo moeilijk in de boardroom te komen en de strategie van de organisatie werkelijk te beïnvloeden? De oplossing lijkt erin gelegen uit de introverte schulp te kruipen en de vleugels uit te slaan naar de toekomst. Daarvoor is moed en doorzettingsvermogen nodig. Een inkijkje vanuit het perspectief van de psychologie van de HR-leider.
Competitief voordeel behalen met HR is duidelijk geen nieuwe overtuiging. De invulling die aan HR wordt gegeven om dit voordeel ook daadwerkelijk te realiseren is wel anders dan voorheen. HR staat voor een aantal nieuwe uitdagingen die onder meer voortkomen uit de internationalisering en de meer bedrijfskundige verwachtingen. “Verval daarbij niet steeds in best practices, maar kijk goed naar de lokale en bedrijfsspecifieke context van de organisatie.”
Binnen de gemeente Amsterdam zijn de laatste jaren ingrijpende veranderingen doorgevoerd. Een van de opvallendste is de overgang naar het concernmodel; een duidelijke scheiding van verantwoordelijkheden tussen gemeentebestuur en management van de diensten. Zo wil de gemeente Amsterdam haar maatschappelijke doelstellingen nog beter waarmaken. De directie Concern Organisatie zorgt, onder leiding van directeur Peter Mol, voor het optimale gemeentebrede HR-beleid.
KLM heeft wereldwijd een reputatie als het gaat om kwaliteit en innovatie. Maar ook op het gebied van Corporate Social Responsibility (CSR) is alleen het hoogst haalbare goed genoeg, bepaalden de topmannen van KLM en Air France bij de fusie van de twee luchtvaartmaatschappijen. CSR-bazin Elfrieke van Galen: “Je CSR-beleid slaagt alleen als je thema’s aanpakt, waar de organisatie écht invloed op heeft.”
Ouderwets mannelijk. Bevoogdend. Overcompenserend. Harry Starren, directeur van managementcentrum De Baak (VNO-NCW), is weinig lovend over de wijze waarop veel Nederlandse HRM-afdelingen werken. Hij heeft gelukkig ook positief nieuws: de verandering is ingezet en manifesteert zich de komende jaren in steeds meer organisaties. “We fietsen op vals plat. Vals plat voelt traag, maar als je doorfietst en je stapt af dan zie je dat je al dertig jaar geklommen hebt.”
Ongeveer negen jaar geleden werd e-HRM geïntroduceerd met het idee dat het veel efficiëntiewinst voor HR zou opleveren. Wat is de ervaring van een drietal organisaties na een aantal jaar met e-HRM te hebben gewerkt? Hebben zij deze baten van e-HRM weten te behalen of leidt het implementeren van e-HRM tot een investering die moeilijk terug te verdienen is?
Bankdirecteuren die worden bedreigd door woedende mensenmassa’s. Politici die schande spreken van de beloningsexcessen in de financiële sector, zorg en woningcorporaties. Boze beleggers die zich keren tegen de bonusplannen van bestuurders. De bonusdiscussie is de laatste maanden ontaard in een ware volkswoede. Hoe moeten organisaties nu verder met hun beloningsbeleid?