Zowel binnen organisaties als bij (potentiële) werknemers groeit de behoefte om zorgvuldiger om te gaan met ons milieu. ‘Groen’ wordt dús ook belangrijk voor HRM. Zomaar ergens beginnen met ‘vergroenen’ is niet verstandig. Welke condities gelden? En wat is dan groen als het gaat om gedrag van werknemers?
Slechts bij een krappe veertig procent van de Nederlandse 200+ bedrijven zit er een HR-functionaris in de raad van bestuur, zo blijkt uit internationaal onderzoek. Zo’n beetje het slechtste percentage in Europa. “Geeft niks,” concludeert Job Hoogendoorn, Rotterdam School of Management, over de vaak ietwat gefrustreerde ambitie van veel HR-mensen om in de absolute top te komen. “Buiten de Raad van Bestuur kun je veel makkelijke onafhankelijk blijven.” Over intuïtief HR, het vergeten van de achterban en onbegrip dat HR de laatste jaren niet in het beklaagdenbankje bij fraudegevallen heeft gestaan.
Het glazen plafond is helemáál geen bedenksel van hetold boys networkom vrouwen van topposities in het bedrijfsleven te weren. Nee, het bestaat niet eens, maar zit uitsluitend tussen de oren van vrouwen die niet durven kiezen om én een gezin én een carrière op te bouwen…
Fusies en reorganisaties zijn schering en inslag bij UWV. Probeer in zo’n dynamische omgeving maar eens een goed HR-beleid neer te zetten. Directeur HRM Jacques Hylkema lijkt hier wel degelijk in te slagen, niet voor niets bemachtigde hij vorig jaar nog de P&O; Proffie. Een gesprek met Hylkema én directeur André Timmermans van UWV WERKbedrijf.
De Braziliaanse ondernemer en bestsellerauteur Ricardo Semler lapt conventionele regels van organisaties al jaren succesvol aan zijn laars. Dominique Haijtema – die de afgelopen jaren vele managementgoeroes en wereldleiders interviewde – had een gesprek met Semler: “Als je op maandagochtend een slecht humeur hebt hoef je van mij niet te komen werken.”
Multinationals met persoonlijke aandacht voor het individu. Er zijn er genoeg die vinden dat dit twee onverenigbare grootheden zijn. Die kennen overduidelijk Herna Verhagen van TNT niet. Sinds ruim een jaar is deze topvrouw Managing Director Group Human Resources bij de express- en postgigant en blijken een persoonlijke aanpak en keiharde businessdoelen onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Mijn passie is mensen. Samen iets realiseren, daar word ik blij van.”
Crisis of niet, de vergrijzing komt in vliegende vaart op ons af. Dit brengt binnen niet al te lange tijd een ongekende arbeidsmarktkrapte met zich mee. Welke mogelijkheden heeft HR om te interveniëren? Voorkom dat werk en welvaart verdwijnt in de Bermuda-driehoek…
Door de economische crisis houden organisaties het rendement van kostbaar talentmanagement strenger tegen het licht. Gevolg: talentmanagement door professionele selectie-instrumenten verliest terrein. Managers gaan weer zelf talentvolle medewerkers scouten en binden, waarbij de persoonlijke klik doorslaggevend is.
In de HR-wetenschap geeft eenfitaan in hoeverre organisaties HR-instrumenten hebben afgestemd op de organisatie. Op diverse niveaus. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt gaat het adagium ‘hoe meerfithoe beter’ echter niet op, concludeert Corine Boon in haar proefschriftHRM and fit: Survival of the fittest!?.Wat wel klopt: organisaties met een duidelijke filosofie ontwikkelen het meest samenhangende personeelsbeleid.
Nadrukkelijke bemoeienis met de business, rigoureus afrekenen met traditionele recruitment-instrumenten en een atypische invulling van de HR-afdeling. Dat zijn in een notendop de ingrediënten van het HR-beleid dat Antoon Vugts voert bij Océ-Nederland. Samen met Frits Paagman doet hij een boekje open over de stormachtige veranderingen bij deze wereldwijde speler op het gebied van printers en document management.