Wouter Vlasblom bouwde een onverwacht lange staat van dienst op bij Siemens Nederland. De continuïteit en het niveau van het HR-beleid profiteerden daarvan. Met als keerzijde de wet van de remmende voorsprong. ‘Wij moeten meestal een stapje terug doen.’
Alleen met de juiste managementinformatie ben je in staat om effectieve beslissingen te nemen. Klinkt volstrekt logisch, maar in de HR-praktijk is deze gang van zaken nog steeds geen gemeengoed. Ondanks de geboekte vooruitgang in het verzamelen van data, wordt door de meeste HR-professionals nog onvoldoende gestuurd op toegevoegde waarde van het medewerkersbestand. Aanleiding voor een debat over de ROI van Human Capital.
We hebben in deze tijd ander gedrag van leidinggevenden en medewerkers nodig. Geen volgers, maar mensen die verantwoordelijkheid nemen. Dat vraagt om sociale verbanden met sterke reflectieve vermogens om de uitdagingen aan te gaan.
Hero Benelux is dit jaar winnaar geworden van de HR Proffie, de vakprijs voor het beste HR-beleid van Nederland. De HR Proffie Veerkrachtprijs ging naar CB, het voormalige Centraal Boekhuis. Wat maakt het HR-beleid van deze organisaties (en de overige finalisten) nu zou onderscheidend van de rest? En welke HR- en businessuitdagingen moeten zij het hoofd bieden?
De HR-manager moet innovatie niet zien als een ver-van-mijn-bed-show, maar juist een sleutelrol opeisen, omdat sociale determinanten 75 procent van het innovatiesucces bepalen. Dat stelt Henk Volberda. Hij schreef onlangs
Zelfstandige professionals met specifieke kennis, kunde en/of vaardigheden die voor kortere of langere tijd kunnen worden ingehuurd, hebben zich ontwikkeld tot een belangrijke speler op de arbeidsmarkt. Sommige economen stellen dat deze vorm van ondernemerschap als economische factor uitgroeit tot 1/3 van de totale economie, naast het op productie (maakindustrie) en op diensten gerichte gedeelte. Maar wat betekent flexibilisering voor strategisch personeels- en talentmanagement? En wat gaat HR daar nu aan doen?
Terwijl IBM in West-Europa vooral aan het snijden is, zwelt het personeelsbestand van ‘Big Blue’ in Polen steeds verder aan. Sinds drie jaar staat Anna Sienko aan het roer bij de Poolse afdeling van IBM, de nestor onder de moderne ICT-bedrijven.
Hoe verbind je succesvol in een decentrale organisatie? Dat was de uitdaging waarvoor Imtech Nederland zich gesteld zag. Om ervoor te zorgen dat medewerkers zich bewust werden van het bijbehorende gedrag en de gewenste houding startte HR de HR Academy met onder meer business games.
Tien jaar na Good to Great komt Jim Collins met een volgens velen nieuw meesterwerk; Great by Choice. Zijn boodschap: “Greatness is not a function of circumstance. Greatness is largly a matter of conscious choice and discipline”. Rick de Rijk en Jolanda Botke zagen hem als keynote op de ASTD- conferentie begin mei in Denver, USA en spraken hem daarna op de persconferentie.
Hoe houd je plezier in je werk? Dat is de voornaamste drijfveer van Karel de Groot, brigadier van de politiekorps Brabant-Noord. Met het ‘job demands-resources model’ en het in eigen beheer ontwikkelde programma Op eigen kracht probeert het korps in te spelen op de veranderingen in een organisatie, waar het lijkt ofchange the only constantis.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling