Waarom zouden organisaties zich moeten behelpen met één centrale leider? Netwerkorganisaties als Xerox zijn inmiddels zo complex dat gedeeld leiderschap betere producten en diensten oplevert. Jelle Dijkstra en Paul-Peter Feld beschrijven een model dat past bij onze tijd. “Zelfs de Romeinen pasten het al met succes toe.”
“The real engine that drives our success is having the right people on the team.” Dat stelt Andy Webb, CEO van het Marussia F1 Team. De relatieve nieuwkomer in de formule 1-wereld stond eind 2011 voor de uitdaging om voor zo’n 40 specifieke functies op uiteenlopende gebieden de juiste talenten te scouten. In februari 2012 ging het bedrijf in zee met carrièresite Monster (in Nederland bekend als Monsterboard) om mondiaal uit het enorme aanbod de juiste mensen te selecteren die in het Britse Banbury aan de slag konden.
Tot 2007 had Aluchemie een sterk hiërarchische bedrijfsvoering met een bovengemiddeld ziekteverzuim, een lage medewerkerstevredenheid en een groot verloop onder leidinggevenden. Na invoering van De Nieuwe Aanpak (DNA), waarbij eigen verantwoordelijkheid van de medewerkers centraal staat, is in al deze cijfers een spectaculaire ommekeer te zien. De jury van de HR Proffie beloonde DNA van Aluchemie op 2 november met de HR Proffie voor Innovatie.
Bouwbedrijf Heijmans beleeft turbulente tijden. De crisis heeft flink ingehakt in de sector. Maar Heijmans ziet als een van de grootste Nederlandse bouwbedrijven ook nieuwe markten. Management development en nieuw talent moeten bijdragen aan de cultuuromslag die de organisatie daar klaar voor maakt. Een gesprek met George Raessens, directeur HR bij de bouwonderneming.
’s Werelds beste outsourcingbedrijf worden én voorop lopen in het professionaliseren van het vak. ISS Facility Services legt de lat hoog in een sterk prijsgedreven branche die dit jaar het nieuws haalde met zowel stakingen als een ambitieuze gedragscode. Juist hier maakt HR een groot verschil, aldus Norma van den Berg.
Een belangrijke vraag voor de HR-professional is hoe korte- en lange termijnvraagstukken aan elkaar verbonden kunnen worden. Anders gezegd, hoe kan een organisatie op korte termijn overleven door langere termijn investeringen te doen? Een antwoord op deze vraag komt uit de hoek van de arbeids- en organisatiepsychologie.
Nederland loopt wellicht voorop in het denken over het outsourcen van HR-activiteiten, maar bij recruitment process outsourcing (RPO) lopen landen als de VS, het VK, Frankrijk en Duitsland ver voor. Toch kan het met name voor middelgrote en grote bedrijven een prima oplossing zijn, zo leert het voorbeeld van C1000.
Wil HRM zijn impact vergroten dan moet HR-beleid evidence-based worden. Dat levert organisaties de grootste kans op werkelijk groeiend werkvermogen en dalende verzuim- en verloopcijfers. ‘Reken maar dat het management dat terugziet in de verlies- en winstrekening.’
Het Rijk kampt met flinke uitdagingen: een forse taakstelling van het kabinet Rutte, een vergrijzend ambtenarenkorps, amper jonge aanwas en alsmaar uitdijende ICT-systemen, met alle risico’s van dien. Over de vraag of je dit alles rijksbreed of per departement aanpakt, buigt Olav Welling zich. “We staan voor strategische keuzes.”
Om verbinding met medewerkers te krijgen, kunt u HNW invoeren. Doel moet echter wel zijn om dé omgeving te creëren waarin medewerkers optimaal kunnen functioneren en zich continu verbonden weten vanuit hun eigen zingeving met het hogere doel van de organisatie waar ze voor werken.