‘Mag ik mijn werknemers verbieden om een kroket te eten?’ of ‘Vertel ik mijn baas dat ik een chronische ziekte heb?’ Tijdens de expert meeting Good work is good for you - Fit for Work werd bevlogen gediscussieerd over het thema werk & ziek zijn. Een van de gespreksonderwerpen was de vraag wie er eigenlijk verantwoordelijk is voor de gezondheid en het fit houden van de beroepsbevolking. Is dat de overheid, de werkgever of is het een taak van ons allemaal?
Op het gebied van arbeidsongeschiktheid en re-integratie heeft de overheid de afgelopen decennia steeds minder haar verantwoordelijkheid genomen en steeds meer bij de werkgever over de schutting gegooid. Daardoor is er een onbalans ontstaan bij de kostenverdeling. Dat vindt Mark Diebels, die op dit onderwerp promoveerde aan de Tilburg University. 'Eigenlijk moeten bij arbeidsongeschiktheid en re-integratie de lasten verdeeld zijn tussen overheid, werkgever en werknemer.'
Hoeveel medewerkers en leidinggevenden lopen er niet rond die ontevreden zijn over de vaak verplichte functioneringsgesprekken die jaarlijks moeten worden gehouden? Dit moet toch beter kunnen? Het zou helemaal mooi zijn als de medewerker tevens de verantwoordelijkheid en regie neemt voor diens functioneren, professionele ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid. Essentiële thema’s binnen veranderende en lerende organisaties waar continu aandacht voor nodig is.
De kantooromgeving op Schiphol is met zo’n vijfhonderd bedrijven en 60.000 werknemers volop in ontwikkeling. Schiphol Real Estate voert daarbij de regie op gebiedsniveau. Voor de concrete invulling heeft het bedrijf niet alleen de ruimte als geheel, maar ook de wensen van de gebruiker als uitgangspunt genomen. Het samenvoegen van twee belangrijke behoeften leidde daarbij tot voorzieningen die worden gedeeld door verschillende bedrijven.
Een van de finalisten van de HR Proffie beleidsprijs 2014, vakprijs voor excellent personeelsbeleid, was ProRail. Een interview met Madelon Flint, Directeur HRM bij de spoorinfrastructuurbeheerder.
Een van de finalisten van de HR Proffie beleidsprijs 2014, vakprijs voor excellent personeelsbeleid, was Hutten. Een interview met Pascal Verheugd, HR-directeur bij de culinaire dienstverlener.
Op 1 januari 2015 wordt de Participatiewet van kracht met de afspraak uit het sociaal Akkoord dat werkgevers 100.000 banen bieden aan arbeidsbeperkten in 2026. Wanneer werkgevers die 100.000 niet gaan halen, wordt de Quotumwet van kracht, die bedrijven met meer dan 25 werknemers verplicht een aantal mensen, die niet zelfstandig hun loon kunnen verdienen, in dienst moeten nemen. Wat betekent dit voor uw organisatie?
Tijdens het HR Proffie-event op 20 november is Ziekenhuis St Jansdal winnaar geworden van de HR Proffie Veerkrachtprijs voor de getoonde veerkracht in moeilijke (economische) omstandigheden. Hoe werken zij in de praktijk? Een interview met Carla de Meijer-Heijser, manager HR van het ziekenhuis.
Albron was jaren lang een klassiek cateringbedrijf. De omslag kwam met de overname van de horecalocaties van Center Parcs in 2010 en de stagnerende vraag. De strategie is nu om als foodservice-bedrijf te groeien in een krimpende markt. Dat vraagt om duurzaam inzetbare, gezonde en vooral flexibele medewerkers.
Het afgelopen jaar is de HR-organisatie van Coöperatie VGZ volop in beweging geweest. Met het programma DOEN HR heeft de HR-organisatie de ambitie gesteld om haar (beheers)kosten te reduceren en tegelijkertijd de kwaliteit van de HR-producten en diensten te borgen en op de lange termijn zelfs te verbeteren.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling