Onder invloed van de economische crisis is de afgelopen jaren bij veel organisaties gekeken of arbeidsvoorwaarden eenzijdig konden worden aangepast. Maar wat zijn de juridische valkuilen daarbij en wat is de rol van de vakbond? Een ontsnappingsclausule opnemen in de arbeidsvoorwaarden kan al veel problemen voorkomen.
Vanuit de ambitie om mensen de regie te geven over hun eigen ontwikkeling, werd de CAK Academie ontwikkeld. De academie werd een succes en wordt vanaf de eerste dag na de lancering enorm veel gebruikt. Bovendien, zo vertelt initiatiefnemer Eugenie Winkelman, zorgt de CAK Academie voor een nieuwe dynamiek rondom opleiden en ontwikkelen: “Doordat we nu laagdrempelig een aanbod met leeractiviteiten hebben staan, gaan de adviseurs van HR Development veel makkelijker het gesprek over ontwikkeling met de medewerkers aan.”
Voor het eerst deden informatiemanager Iron Mountain en adviesbureau PwC groot onderzoek naar de wijze waarop bedrijven hun eigen gegevens benutten. Het onderzoek leverde verrassende resultaten, en veel ‘food for thought’. Een vraaggesprek met Jeroen Strik, Managing Director Benelux van Iron Mountain en Otto Vermeulen, partner bij PwC, over de voornaamste bevindingen uit het onderzoek.
HR en FM groeien de laatste jaren steeds meer naar elkaar toe. Dat is niet vreemd, vinden Jørgen Schneithorst en Alexander Lindeboom van AAFM Facility Management. “Uiteindelijk houden ze zich in essentie met hetzelfde vraagstuk bezig: het creëren van een inspirerende werkomgeving.”
Organisaties veranderen, structuren en processen worden flexibeler en we denken minder in taken en meer in rollen. Wat is de impact van al die veranderingen op de trajecten rondom beoordelen en belonen? Wilma van Vuuren, directeur van de Human Capital Group, geeft antwoord: “Vraag je medewerkers: Waar sta jij over drie jaar? Wat zijn jouw ambities? En hoe kan ik je helpen om die ambities te verwezenlijken?”
Voor Hans van der Steen van de Algemene Werkgevers Vereniging Nederland (AWVN) is het geen vruchtbare discussie om het over het nut en de rol van cao’s bij het vaststellen van arbeidsvoorwaarden te hebben, zolang er nog voldoende kansen zijn om het instituut cao te innoveren. “Het kan nog 100 jaar mee als je het op proces, inhoud en structuur weet te innoveren.”
Bierbrouwer Grolsch krijgt meer en meer internationale allure. Sinds de overname door SABMiller veranderde het voormalige familiebedrijf steeds sneller. Na een aanvankelijke clash of cultures heeft het zijn draai gevonden. ‘Wij passen goed bij elkaar’
Overheid en wetenschap waarschuwen voor een nieuwe ingrijpende automatiseringsgolf. In Nederland kan dit de komende decennia twee tot drie miljoen banen raken in vrijwel alle sectoren. Wat betekent dit voor HR? Organisaties als Achmea en Mediq zien het tempo versnellen en bereiden zich voor.
Wat kun je als HR-manager doen om duurzaam inzetbaarheid van (oudere) medewerkers te stimuleren? Is daarmee gedwongen ontslag te voorkomen? Waar kun je het beste beginnen en welke resultaten zijn mogelijk? In dit artikel zetten CIZ-managers Roos van de Born en Rik Siere de vijf belangrijkste lessen op een rij.
Over de ingrijpende veranderingen van het nieuwe ontslagrecht met de invoering van de Wet werk en zekerheid (WWZ) bent u uitgebreid geïnformeerd. Belangrijk zijn de nieuwe procestermijnen. HR Praktijk heeft ze in een checklist gegoten, zodat u er op de juiste wijze gebruik van kunt maken.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling