Een meldpunt waar klanten facilitaire vragen kunnen neerleggen vormt bij veel organisaties het 'gezicht' van FM. Wat zijn kritieke succesfactoren voor het goed functioneren van het facilitair meldpunt?
Diverse media koppen dat de werkgeverslasten 2016 stijgen. Gemiddeld genomen is dat ook het geval maar dat kan per individuele werkgever behoorlijk verschillen. In sommige gevallen kunnen ze zelfs dalen. Overigens gaat het in deze berichtgeving alleen om werkgeverslasten over het loon van werknemers. Daarnaast bestaan ook werkgeverslasten over uitkeringen. De hoogte daarvan over ZW- en WGA-uitkeringen is uitermate relevant voor eigenrisicodragers die deze uitkeringen zelf moeten betalen. Ook het UWV betaalt uitkeringen. Soms als uitkeringsinstantie en soms namens de eigen risicodrager. Voor de hoogte van de werkgeverslasten maakt dat verschil. Deze bijdrage laat zien wat werkgeverslasten precies zijn, wat het verschil is tussen werkgeverslasten over het loon en over uitkeringen, hoe hoog ze zijn en hoe werkgevers ze zelf kunnen berekenen.
De flexibele medewerker wordt steeds belangrijker voor organisaties. Maar voor de regelgeving en het meeste HR-beleid is ‘vast’ nog steeds de norm. Inmiddels stijgt het onderwerp op de directieagenda, bijvoorbeeld bij ABN AMRO. Kortom, de hoogste tijd voor nieuw beleid.
SBS Broadcasting B.V., kortweg SBS, is een fullmedia bedrijf met vier Nederlandse commerciële televisiezenders (SBS6, Net5, Veronica en SBS9) en een online Video On Demand-platform (KIJK). Daarnaast maken ook SBS Productions (producent van o.a. Hart van Nederland en Shownieuws) en Veronica Uitgeverij (Veronica Magazine en Totaal TV) onderdeel uit van de organisatie. SBS is sinds de oprichting in 1995 uitgegroeid tot een van de drie grootste aanbieders van televisie in Nederland. Inmiddels telt het bedrijf zo’n 500 werknemers, die gezamenlijk een sterke onderneming vormen. Sinds 2014 zorgt een innovatieve direct-ruimteluchtbevochtiging voor een gezond en verkwikkend binnenklimaat.
Op donderdag 12 november werd in Amersfoort voor de twaalfde keer de HR Proffie uitgereikt. Booking.com ging er dit jaar met de felbegeerde HR-beleidsprijs vandoor. Zorginstelling Philadelphia en opleidingsinstituut NHTV grepen net naast de felbegeerde prijs. Maar dat maakt hun verhalen niet minder de moeite waard.
Hoe kun je mensen met autisme goed huisvesten in een kantooromgeving? En wat is daarbij de rol van FM en HR? Over het eerste schreef Kwame Osei een prijswinnende scriptie(1), waarin hij een werkplekbehoeftemodel ontwikkelde, dat facility managers kan helpen bij het huisvesten van mensen met autisme. Leontien Guldenaar geeft lezingen over autisme, waarin ze naast de werkomgeving ook aandacht besteedt aan het HR-aspect.
De Nederlandse arbeidsmarkt staat aan de vooravond van een aantal grote veranderingen. De ontwikkeling van nieuwe technologieën, mobiliteit, globalisering en een hele nieuwe generatie werkenden hebben een groot effect op de manier van werken. Met als gevolg een vervaging van de grenzen tussen vast en flex en een dreigende mismatch tussen vraag en aanbod. Nu het aantal zzp’ers in Nederland langzaamaan richting de 1 miljoen groeit, lijkt een verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt onomkeerbaar. Het bedrijfsleven wordt momenteel in toenemende mate afhankelijk van het vakmanschap en de flexibiliteit van zzp’ers. Organisaties lijken hier onvoldoende op voorbereid, stelt Niels Huismans, Business Developer bij FastFlex.
Fraude bij Volkswagen, het Libor-schandaal, de malversaties bij Imtech. Onverwacht? Vaak blijken signalen al jaren eerder opgemerkt, maar is er niet op gereageerd. Bestuurders spelen niet adequaat in op situaties waar organisatiedissonantie, een balansverstoring tussen marktvraag en organisatiecapaciteit, ontstaat. Maatregelen volgen een vast scenario met negatieve gevolgen voor de organisatie en de medewerkers.
Wie online een hotelkamer zoekt kan niet meer om Booking.com heen. De kleine speler van enkele jaren geleden is nu een miljardenbedrijf, waar talent werven een gesmeerd proces is. Behalve het vinden van uniek talent voor niches. ‘Dat moeten we echt veel beter gaan doen.’
De flexibele medewerker wordt steeds belangrijker voor organisaties. Maar voor de regelgeving en het meeste HR-beleid is ‘vast’ nog steeds de norm. Inmiddels stijgt het onderwerp op de directieagenda, bijvoorbeeld bij ABN AMRO. ‘We willen flex-krachten ook kunnen ontwikkelen en in opleidingstrajecten laten meedraaien’