Logo
  • Nieuws
  • 9 september 2016
  • Bron: Flexas.nl

Te lang doorwerken verhoogt kans op chronische ziekte

Regelmatig tot in de late uurtjes doorwerken op kantoor is zeer slecht voor de gezondheid, met name voor vrouwelijk medewerkers. Vrouwen die meer dan zestig uur per week werken hebben drie keer meer kans op het krijgen van diabetes, kanker en hartziekten.

Beeld Te lang doorwerken verhoogt kans op chronische ziekte

Dit blijkt uit onderzoek van de Ohio State University’s College of Public Health onder 7500 workaholics in de VS. De groep die (te lange) dagen maakt blijkt ook vier keer zoveel kans te hebben om artritis te krijgen, in vergelijking met vrouwen die veertig uur per week werken of minder.

Mannen die overuren maken lopen net als vrouwen een hoger risico op het krijgen van ziektes en aandoeningen, maar stukken minder dan vrouwen. De studie laat zien dat mannen die zestig uur per week of meer werken, slechts twee keer zoveel kans hebben op het krijgen van artrose of artritis – ze lopen dus de helft minder risico dan vrouwen. Ondanks dat er nog geen duidelijk bewijs is waarom er zo’n groot verschil zit tussen mannen en vrouwen, verwachten de onderzoekers dat vrouwen vaker wisselen tussen verschillende rollen dan mannen. Ook denken ze dat slaaptekort een grote rol speelt wat betreft de gezondheid van vrouwen; onvoldoende slaap zorgt ervoor dat het lichaam in voortdurende staat van stress verkeert.

5 tips

Heb je er moeite mee om tijdig te stoppen met de werkdag? Neem dan deze vijf tips ter harte:

  1. Verbeter je dagindeling
    Als je 40-urige werkweek standaard uitloopt tot een werkweek van minimaal 60-of-70 uur, wordt het tijd om je dagindeling te herstructureren. Hoe verdeel je de werkuren gedurende de dag? Besteed je veel tijd aan het managen van je inbox of vergaderingen?
     
  2. Begin met de belangrijkste takenDeel je dagindeling opnieuw in en begin met de belangrijkste taken. Ookal lijken de belangrijkste taken soms het zwaarst in de ochtend, toch ben je dan het meest productief. Bewaar de minder belangrijke dingen voor de middag, zodat de tijd beter te managen is.
     
  3. Stel een dagschema op
    Simpelweg een to-do lijstje op een post-it schrijven werkt vaak niet. Ga een stap verder en maak een schema voor de dag. Probeer een tijdsplanning te maken van de werkzaamheden die je die dag wilt verrichten en plan dit in tot maximaal 8 werkuren. Je verspilt gemakkelijk 30 minuten per dag met het beantwoorden van e-mails en het terugbellen van gemiste telefoontjes. Plan gewoon een half uur in om in één keer al je e-mails te beantwoorden en telefoontjes af te handelen, in plaats van gedurende de dag steeds je inbox en je telefoon checken.
     
  4. Voorkom onnodige onderbrekingen
    Maak je werkplek zo 'afleidingsvrij' mogelijk. Sluit alle onnodige tabbladen in je browser, zet je telefoon op stil en zet je koptelefoon op als je dat prettig werken vindt. Zonder je af te sluiten voor alle afleidingen verlies je snel de focus op zaken die belangrijker zijn.
     
  5. Voorkom de automatische piloot
    Het einde van de werkdag nadert en je bent aan het racen om al je taken op tijd te voltooien. Je gaat gemakkelijk over op de automatische piloot om de stapel op je bureau weg te werken. Door een paar korte pauzes in te lassen zul je efficienter en effectiever werken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.