De duur van de WGA-loongerelateerde uitkering is gelijk aan die van de WW. Ook in het wetsvoorstel Werk en Zekerheid is beschreven dat de WGA de nieuwe WW-duur volgt. Dat betekent dat de maximale duur van een loongerelateerde WGA-uitkering wordt verkort van 38 tot 24 maanden.

Werknemers, die recht krijgen op een WGA-uitkering maken eerst aanspraak op de loongerelateerde uitkering. De duur daarvan hangt af van zijn arbeidsverleden. Nu is de maximale duur gelijk aan die van de WW: 38 maanden. Aansluitend kan de werknemer aanspraak maken op een looonaanvullingsuitkering of een vervolguitkering.

Wijzigingen per 1 januari 2016

 

  1. Uit het wetsvoorstel Werk en Zekerheid blijkt dat onder meer het recht op een WW-uitkering wordt verkort tot 24 maanden. Wel biedt de wet aan de sociale partners op brancheniveau de mogelijkheid de uitkering te verlengen tot het oude maximum van 38 maanden. Werkgever en werknemers moeten de afspraken hierover uiteraard wel zelf financieren. Ook bouwen werknemers door de wetswijziging langzamer WW-rechten op. De regels voor de duur en opbouw van de loongerelateerde uitkering WGA worden hiermee gelijkgetrokken.
  2. Vanaf 1 januari 2016 wordt de maximale duur van de WW-uitkering met een maand per kwartaal afgebouwd tot 24 maanden in het tweede kwartaal van 2019. Parallel hieraan vindt eveneens de aanpassing van de duur van een loongerelateerde WGA-uitkering plaats. Het gevolg hiervan is dat een werknemer eerder doorstroomt naar een loonaanvullings- of vervolguitkering. Dat is voor werkgevers voordelig, want een lagere uitkering vermindert de premiekosten die aan UWV of een verzekeraar moeten worden betaald. Ten minste, dat moet wel het uitgangspunt zijn.
  3. Wat eveneens verandert is dat de werknemer de loongerelateerde WGA-uitkering slechts volledig opbouwt over de eerste tien dienstjaren. Daarna bouwt hij nog maar een halve maand aan loongerelateerde uitkering op. Onder de huidige wetgeving bouwt een werknemer één maand aan loongerelateerde uitkering op voor elk gewerkt jaar.

Let op

De hiervoor beschreven wijzigingen zijn nog niet definitief. Het wetsvoorstel ligt nog bij de Tweede Kamer en moet ook nog de Eerste Kamer passeren.

Wetsvoorstel Werk en Zekerheid

Seminar Nieuwe Ziektewet

De gevolgen van de veranderende wetgeving

De Modernisering Ziektewet is een feit. Dit betekent ondermeer dat u als werkgever extra kosten kan verwachten voor de Ziektewet- en WGA-uitkering voor werknemers met een tijdelijk arbeidscontract. Welke (financiële) gevolgen heeft dit voor uw organisatie? Wat kunt u doen om kosten te beheersen en zelfs terug te dringen? Meer informatie en inschrijven…