Vakbonden en werkgeversorganisaties gaan de komende versobering van de werkloosheidsuitkering (WW) per 1 januari 2016 repareren via de collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s). Werkgeversorganisaties roepen  hun leden op de WW-reparatie ook te regelen als voor hen geen cao geldt.

Werknemers gaan de komende twee jaar maximaal 70 euro per jaar betalen om na ontslag recht te houden op een langer lopende werkloosheidsuitkering, tot maximaal 38 maanden.

Reparatie WW

De aanvulling op de wettelijke WW, die vanaf volgend jaar nog maximaal twee jaar duurt, wordt betaald door de werknemers. Zij leveren hiervoor de komende twee jaar 0,2 procent van het jaarsalaris in. Daarna loopt de premie op tot 0,75 procent.

FNV-voorman Ton Heerts roept de ondernemingsraden op de WW-reparatie met hun werkgevers te regelen. De Stichting van de arbeid roept op cao’s aan te passen.

Stapsgewijze afbrokkeling WW-uitkering

Nu heeft een werknemer recht op een maand ww per gewerkt jaar tot tot een maximum van 38 maanden. De maximumlooptijd gaat met ingang van 2016 stapsgewijs omlaag naar 24 maanden in 2019. Dat hebben kabinet en sociale partners in 2013 afgesproken in het sociaal akkoord.

UWV voert reparatie niet uit

Uitkeringsinstantie UWV, die de WW uitkeert, wordt niet betrokken bij de uitvoering van het derde WW-jaar meldt minister Asschervan SZW aan de Tweede Kamer. Wel mag UWV de sociale partners administratieve ondersteuning bieden, wat neerkomt op het aanleveren van gegevens aan een nog te kiezen landelijke instantie die de WW-aanvulling gaat uitvoeren.

Tip

De sociale partners wijzen er op dat bedrijven de aanvulling zelf kunnen betalen of individueel kunnen verzekeren.

Werkloosheidswet

Wet werk en zekerheid: ontslagrecht en duur WW