Logo
  • Nieuws
  • 30 juli 2024
  • Redactie HR Praktijk
  • Bron: NOS

Handhaving wet DBA per 1 januari 2025 - Nog steeds grote onduidelijkheid bij zzp’ers en werkgevers

Is iemand een echte zzp’er of toch eigenlijk een ‘gewone’ werknemer? Met die vraag worstelen nog steeds veel werkgevers. Voorheen was een duidelijk antwoord op die vraag niet heel urgent, maar nu de belastingdienst per 1 januari gaat handhaven wel.

Beeld Handhaving wet DBA per 1 januari 2025  - Nog steeds grote onduidelijkheid bij zzp’ers en werkgevers

De wet DBA is al 8 jaar geleden ingevoerd, maar de belastingdienst heeft al die tijd nog niet gehandhaafd.
Werkgevers staan er achter om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Maar zijn het er ook over eens dat er nog teveel onduidelijkheid is voor de aankomende handhaving zo blijkt uit een rondgang door de NOS.

De voorwaarden voor wie in loondienst moet zijn niet te begrijpen of uit te voeren zo meldt onder meer directeur van Schoonmakend Nederland, Rob Rommelse aan de omroep. 
Diverse sectoren hebben ook liever mensen in loondienst. Zo zijn werkgevers volgens Theo van Uum van de Vereniging Gehandicaptenzorg volop bezig met het verminderen van de inzet van zzp'ers.
Ook Remko Berkel directeur van onder meer BLOS kinderopvang wil liever mensen in loondienst maar kan vanwege het personeelstekort niet om freelancers heen. Maar ‘als je de wet volgt, kan je onmogelijk zzp'er zijn in de kinderopvang’ aldus van Berkel. 

De NOS zelf heeft onlangs hun freelancers laten weten volgende zomer te stoppen met huidige freelancecontracten vanwege de zzp-wet zo meldde het FD. Freelancers worden vanaf dan nog wel ingehuurd, maar de contracten worden in de huidige vorm niet meer toegestaan. 

Lees ook: 

Wanneer is er sprake van loondienst?

De centrale vraag bij de wet DBA is of er sprake is van loondienst. Als opdrachtgever moet je samen met je opdrachtnemer bepalen of die een opdracht in loondienst uitvoert. Dat kun je bijvoorbeeld doen via de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie op ondernemersplein.kvk.nl.
Loondienst heeft 3 kenmerken:

  • werkgeversgezag
  • de verplichting tot het leveren van (persoonlijke) arbeid
  • een beloning.

Als aan alle kenmerken wordt voldaan is er in ieder geval sprake van loondienst.
De belangrijkste vraag is of er sprake is van een gezagsverhouding. Daar is vaak onduidelijkheid over. De volgende vragen zijn daarbij van belang om als opdrachtgever jezelf te stellen:

  • Kun je bepalen hoe, wanneer, waar en met wie je opdrachtnemer aan de opdracht werkt?
  • Kun je bepalen hoeveel uur of hoeveel dagen per week je opdrachtnemer aan je opdracht werkt?
  • Als de opdrachtnemer met anderen moet samenwerken, kun je je dan bemoeien met die samenwerking?
  • Als je opdrachtnemer hetzelfde werk doet als je werknemers: kun je je opdrachtnemer dezelfde aanwijzingen en instructies geven als je werknemers?

Is het antwoord 1 of meer keer 'Ja', dan is dat een sterke aanwijzing voor een gezagsverhouding aldus de belastingdienst

 

Ga ZZP-proof 2025 in: Navigeer effectief door de nieuwste regelgeving rond zzp-inhuur

Ben jij als HR-professional betrokken bij de inhuur van zzp'ers? Ontdek in deze sessie tijdens HR Day 2024 op 1 oktober hoe je grip krijgt op de juridische en fiscale veranderingen voor zzp'ers. Mr. Petra Kroon maakt de complexe regelgeving begrijpelijk en direct toepasbaar voor je dagelijkse praktijk. Grijp deze kans om je organisatie ZZP-proof te maken voor 2025.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.