Silvia Fuller, sociologe van de University of British Columbia, concludeerde uit haar onderzoek dat ‘mensen die vaak van baan veranderen uiteindelijk minder geld verdienen dan hun trouwe collega’s’. Alleen in de beginperiode van een carrière wordt een jobhopper beter beloond, maar dan alleen als de veranderingen van baan niet voortkomen uit ontslag, reorganisaties, langdurige werkloosheid of verlof vanwege privéredenen.
Topsalaris
De onderzoeksresultaten kunnen effect hebben op het gedrag van werknemers in met name de Verenigde Staten, waar jobhoppen uitermate populair is. Maar ook in Nederland wordt het inmiddels door velen gezien als dé manier om snel naar een topsalaris te groeien.
Nu blijkt dat vooral de periodes van werkloosheid die met jobhoppen gepaard gaan en het gemis aan de standaard salarisverhogingen die verbonden zijn aan een langdurig dienstverband, het inkomen danig drukken. Ook eerder onderzoek van arbeidsbemiddelingsbureau Robert Half toonde aan dat notoire jobhoppers zichzelf tekort doen.