Sinds de coronapandemie zijn veel bedrijven permanent overgestapt op hybride werken. Medewerkers wisselen werken op locatie af met thuiswerken of werken op een andere werkplek. Bijvoorbeeld bij een flexplekkenaanbieder, op een congres of een andere vestiging van de eigen werkgever. Maar ook de natuur kan een goede werkplek zijn, zo laat Meet in Friesland zien.

Hybride werken houdt in dat medewerkers de werkplek kiezen die het beste past bij de activiteiten die ze moeten uitvoeren. In de praktijk werken veel medewerkers op locatie om te overleggen, te brainstormen en collega’s te ontmoeten, en voeren ze thuis taken uit die ze individueel kunnen doen en die om geconcentreerd werken vragen.
Een andere locatie waar gewerkt kan worden, is de natuur. In plaats van thuiswerken gaan medewerkers dan buitenwerken. Daarmee sla je als werkgever meerdere vliegen in één klap. Niet alleen is werken in de natuur goed voor de concentratie en de lichamelijke en mentale gezondheid, het draagt ook bij aan de duurzame inzetbaarheid van je personeel.

Minder ziekteverzuim door groene werkomgeving

Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat in organisaties die de werkvloer hebben ingericht met planten, het ziekteverzuim met 20 procent is afgenomen. Door de aanwezigheid van planten en andere toepassingen van groen verbetert de luchtvochtigheid, ervaren medewerkers de temperatuur als aangenamer en de werkplek als aantrekkelijker en zijn ze positiever.
Meet in Friesland, onderdeel van Visit Friesland, de marketingorganisatie van de provincie Friesland en de waddeneilanden, voerde samen met psychologenpraktijk Maarsingh & van Steijn in een pilot onderzoek uit naar werken in de natuur. Ze bieden groene locaties die geschikt zijn om te kunnen buitenwerken.

Medewerkers bewegen buiten meer

Uit het onderzoek kwamen drie redenen naar voren om vaker naar buiten te gaan tijdens kantooruren:

  1. Medewerkers bewegen meer – Tijdens de pilot werden 20 personen gevolgd via een hartmonitor. Op de dagen dat medewerkers buiten werkten, bewogen ze aanzienlijk meer. Activiteiten zoals telefoneren en overleggen vonden lopend plaats.
  2. De natuur prikkelt de zintuigen – Buitenwerken stimuleert de concentratie en de creativiteit; medewerkers waren alerter. Natuurlijke prikkels zijn voor mensen makkelijker te verwerken waardoor er ruimte overblijft voor nadenken en andere taken.
  3. Het is een prettige afwisseling – Werken in een andere omgeving wordt als plezierig ervaren en geeft medewerkers energie.

Natuur heeft een positieve invloed op mensen en op hun werk. Uit een publicatie van IVN, de organisatie voor natuureducatie, waarin verschillende onderzoeken worden aangehaald, blijkt dat door een groene omgeving de productiviteit van medewerkers toeneemt en de kwaliteit van het werk verbetert. Ook de creativiteit en het welbevinden van mensen nemen toe. Een groene werkomgeving verlaagt het stressniveau en heeft een dempend effect op depressieve gevoelens.

Kantoortuin in de buitenlucht

Ook in de eigen organisatie heeft Meet in Friesland aanpassingen doorgevoerd. Zo heeft het pand in het centrum van Leeuwarden een eigen kantoortuin, in de buitenlucht welteverstaan. Die is tot stand gekomen door het inschakelen van Buitenbomen, een bureau dat buitenwerken als derde werkvorm aanbiedt en bedrijven ondersteunt bij de inrichting en integratie van deze werkvorm.
Dat doen ze door het bieden van informatie, tools en handreikingen. Ze zagen dat organisaties in hun beleid voor vitaliteit en duurzame inzetbaarheid vooral de nadruk leggen op sporten, terwijl de mentale gezondheid net zo belangrijk is. De natuur is gratis en buitenwerken is voor iedereen toegankelijk en het resultaat is meteen merkbaar.
Door buitenwerken te integreren in de organisatie als een van de mogelijke werkvormen, – naast op kantoor werken en thuiswerken – wordt het onderdeel van de bedrijfsvoering en wordt het normaler om ook voor buitenwerken te kiezen. Het is dan ook goed om dit als HR samen met facilitair management en de arbocoördinator op te pakken en hier invulling aan te geven.

Tips om buiten te gaan werken

Natuurlijk kan het lastiger zijn om buitenwerken als een werkvorm te introduceren als je organisatie in een stedelijke omgeving is gevestigd. Toch kun je ook dan buitenwerken mogelijk maken. Het is echt niet zo dat je de hele dag in een weiland moet zitten om van de voordelen te kunnen profiteren. Enkele tips om aan de slag te gaan:

  • Maak gebruik van tools – Ook de buitenwerkplek kun je inrichten. Daarvoor zijn allerlei hulpmiddelen zoals een staand (mobiel) bureau, een accu om apparaten op te laden en een zonneklep voor het laptopbeeldscherm.
  • Ga lopend werken – Bila’s en vergaderingen met meerdere personen kun je prima wandelend houden. Maar ook kennismakingsgesprekken en werkoverleg kan lopend. Bij Meet in Friesland zijn de ‘Walk-Inn’ en de ‘weeting’ geaccepteerde werkvormen.
  • Plan telefoongesprekken buiten – Probeer een nieuwe gewoonte te introduceren: telefoongesprekken waarvoor geen informatie hoeft te worden geraadpleegd of nagezocht, kun je ook wandelend afhandelen.
  • Zorg voor een goede stroomvoorziening in de kantoortuin – Breng elektriciteitspunten aan of regel een speciale powerbank of accu met voldoende vermogen. Onderzoek ook of een wifihotspot mogelijk is.

Kijk voor meer tips op Meet in Friesland: tips om met buitenwerken te gaan beginnen

Lees ook: Buitenwerken: Merk Fryslân werkt nu in een échte kantoortuin (of tuinkantoor)

Lopend vergaderen: de WorkWalk

 De Workwalk is in 2022 bedacht door onderzoeker Ida Damen en gestart zoals ze zelf zegt als ‘duct-tape-route’ bij de TU/e. Damen houdt zich bezig met het stimuleren van fysieke activiteit in de werkomgeving. Een van de inzichten uit haar onderzoek is dat bewegen bijna altijd als pauzemoment wordt gezien, in plaats van iets dat je tijdens het werk kan doen. Ze hield een pilot in haar eigen werkomgeving, de campus van TU Eindhoven waar ze een 1,8 kilometerlange route uitstippelde om wandelend te vergaderen. Inmiddels is het concept op verschillende plekken écht geïmplementeerd en kunnen organisaties via Fontys een Workwalk boeken om wandelend te vergaderen. Deelnemers krijgen een vast ontmoetings- en startpunt plus een wandelroute en hebben de mogelijkheid tassen en dergelijke veilig op te bergen. Ook op maat gemaakte communicatie en tools zijn inbegrepen, bijvoorbeeld voor integratie met het eigen systeem en voor verslaglegging. 

De Workwalk is genomineerd voor de LoopAward 2023, een prijs, of eigenlijk zijn het er twee –  een voor een maatschappelijk initiatief en een voor het creëren van ruimte voor lopen – voor initiatieven die mensen aanzetten om meer te bewegen en lopen te integreren in het dagelijkse (werk)leven. Uit het juryrapport: ‘Veel mensen aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) bewegen onvoldoende en ervaren hoge werkdruk en stress. TU/e heeft daarom vier wandelroutes, met vaste tijden en zeven meetingpoints, ontwikkeld die eenvoudig te plannen en boeken zijn. De routes zijn te koppelen en daarmee kun je precies de lengte van je vergadering plannen. Zo kunnen studenten, medewerkers en bezoekers van de universiteit een wandeling in de frisse buitenlucht combineren met een vergadering. WorkWalk stimuleert laagdrempelige beweging, zonder inbreuk te doen op productiviteit. Het bevordert conversaties en sociale cohesie en de groene campus wordt op een andere manier beleefd. WorkWalk heeft andere campussen geïnspireerd om ook aan de slag te gaan met het concept.

De jury vindt dat er een mooie praktische kant aan dit initiatief zit. “Het is een helder en slim initiatief en het spreekt de doelgroep van de campus goed aan”, aldus de jury. “Men drukt de wandeling uit in tijd en niet in afstand; zo maak je lopen op een andere manier aantrekkelijk.”

Lees hier een interview met Ida Damen over de Workwalk: Wandelen tijdens de HR-cyclus