Reality check! Ben jij af en toe de beste versie VOOR jezelf? - De andere kant van performance
Denk jij dat een topatleet 365 dagen per jaar de beste versie VAN zichzelf is? Het antwoord is nee! In sommige periodes zijn zij juist de beste versie VOOR zichzelf. En ook al voelt dit als spijbelen, het is de enige manier tot het bereiken van topprestaties.
Vaak extrinsiek en soms intrinsiek gedreven, zijn mensen op zoek naar het behalen van het maximale. "Haal alles uit je leven" of "gemiddeld is niet goed genoeg" zijn van die uitspraken die mensen dan doen.
Doordat zij dit niet continue behalen, ontstaat mentale en fysieke uitputting met allerlei ellende als gevolg.
Dit komt omdat er geen intensiteitstrategie is!
Je kan simpelweg niet altijd het maximale vragen. Je kan wel zorgen dat je op bepaalde specifieke momenten in staat bent om het ondenkbare te behalen. Daarvoor speel je met de intensiteit van alles waar je controle over hebt om je doelen te bereiken.
Veel programma's en performance coaching richten zich op de strikte leefwijze om de beste versie VAN jezelf te zijn. Leuk maar dit werkt alleen in een strategische periodisering. Het vraagt om finetuning om dit goed af te stellen zonder dat je te vroeg of te laat piekt. Dus altijd zo moeten leven? Kansloos!
De performanceloop ziet er dan als volgt uit
- Performance - leef in de beste versie VOOR jezelf
- (elite) high performance - Piek als de beste versie VAN jezelf.
- Recovery - werk naar de baseline van performance.
- Repeat.
Dit is duurzaam en gaat uit van een principe dat je 4% boven je capaciteit leeft, dit zorgt voor een lichte stretch maar geen consistente stress.
In welk deel van de loop leef jij het meeste?
Zie jij kansen hoe werkgevers de performanceloop kunnen inbouwen in hun processen?
De andere kant van performance: zoeken naar de beste versie VOOR jezelf
Om binnen organisaties tot betere prestaties te komen spelen factoren als purpose, bionic employment, motivatie, vitaliteit en innovatie door falen een belangrijke rol. Werkgevers kunnen het verschil maken door performance in te zetten als middel voor menselijke groei. Zodat mensen meer ontvangen voor hun inzet dan alleen een salaris. Performance wordt daarbij niet primair gekoppeld aan harde KPI’S. Maar vooral ook aan het verbeteren van de kwaliteit van leven door te streven naar meer tijd voor jezelf, minder stress en aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Rico Briedjal | Human Performance Expert; Highperteam gaat tijdens HR DAY 2022 in op de actuele revolutie rondom performance. Een revolutie die er voor zorgt dat medewerkers goed in hun vel zitten en waarmee burn-outs worden voorkomen. Dat is de andere kant van performance!