Logo
  • Blog
  • 17 maart 2020

Pilot skillspaspoort bij 125 medewerkers van vijf werkgevers op Schiphol

Door een andere bril kijken naar wat werkenden kunnen, je niet blindstaren op functieniveau en -titel. Dat is het doel van de pilot met het skillspaspoort dat wij op dit moment testen bij 125 medewerkers van vijf werkgevers op Schiphol. Het skillspaspoort laat in één oogopslag zien welke skills en talenten je als medewerker in huis hebt.

Het begon met tien ideeën voor de wereld van werk, die we presenteerden op ons jaarcongres in Carré in 2018. Een van die ideeën betrof het competentiepaspoort, een ‘toegankelijke online tool die zowel zelfvertrouwen en zelfinzicht vergroot als de kans om aan de slag te gaan’.

Dit idee komt niet uit de lucht vallen. Uit onderzoek dat we met het UWV en Deloitte opzetten, blijkt dat verrassende, verborgen matches op de arbeidsmarkt zijn te maken. Daarvoor moeten we voorbij functietitels en beroepen kijken, naar de competenties en taken die daarachter schuilgaan.

Ons idee voor zo’n paspoort kreeg veel bijval. Luchtvaart Community Schiphol en House of Skills waren zelfs zo enthousiast dat ze ons vroegen samen met hen een eerste prototype voor een skillspaspoort te ontwikkelen. Dat prototype is er nu, een soort online CV mét de mogelijkheid om je skills op een rij te zetten.

Hoe werkt het?

Een warehousemedewerker controleert bijvoorbeeld dagelijks de zendingen. Vertaal je dat naar skills, dan kan hij ook op zijn cv zetten dat hij goed is in het bewaken van kwaliteitseisen en het verwerken van informatie en dat hij oog voor detail heeft en kritisch kan denken. Die andere blik kan deuren openen naar andere banen die de warehousemedewerker anders niet voor zichzelf had bedacht.

Aan de pilot doen 125 medewerkers uit negen beroepen op Schiphol mee, naast warehousemedewerkers bijvoorbeeld ook grondstewardessen en bagagehandlers. Aangezien hun werk snel verandert en op termijn mogelijk verdwijnt, hebben juist deze mensen baat bij een helder beeld van hun skills en talenten. Welk werk past bij jou? Wat kan je goed? En wat wil je ontwikkelen?

Voor de negen functies in de pilot heeft mijn collega Marloes Arbouw samen met onze technologische partner Eelloo een datamodel gemaakt. In het online paspoort staan de taken klaar die horen bij je huidige baan. Een deelnemer geeft aan of hij een taak uitvoert, goed kan of leuk vindt. Vervolgens rollen zijn skills eruit, gepresenteerd op een heldere, inzichtelijke manier. Met die informatie op zak kunnen medewerkers ook zoeken in een beroepenverkenner die hen wijst op allerlei andere banen die passen bij hun skills en talenten. Beluister hier de podcast met Marloes Arbouw.

Daarnaast kunnen de deelnemers een gratis gesprek krijgen met een loopbaancoach van House of Skills. Zo’n coach kan hen helpen bij het verder onderzoeken van hun skills; een investering in hun toekomst.

Ongebaande paden

Mij heeft het skillspaspoort nu al een frisse blik op mijn eigen talenten opgeleverd. Uit mijn paspoort komt naar voren dat ik graag ongebaande paden bewandel, het liefst creatief bezig ben en steeds nieuwe dingen wil leren. Niet dat ik dat niet wist, het is eerder een bevestiging van waar mijn kracht ligt. Daar werd ik blij van. Mijn rol als projectleider business development is zo gek nog niet!

En die ongebaande paden en nieuwe dingen, dat sluit ook precies aan bij deze innovatieve pilot. Samen met onze partners Luchtvaart Community Schiphol, House of Skills en Eelloo, vijf werkgevers op Schiphol, ROC Amsterdam en 125 medewerkers onderzoeken we hoe het skillspaspoort kan bijdragen aan duurzame werkgelegenheid op Schiphol. Wat kunnen medewerkers en werkgevers met dit instrument?

Die samenwerking met werkgevers en andere partners smaakt naar meer. Ik hoop dat we in vergelijkbare samenwerkingsverbanden vaker vernieuwing in de wereld van werk teweeg kunnen brengen. Daar zet ik mijn skills graag voor in.

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.