Heel simpel gezegd kan talentontwikkeling worden samengevat als ‘de juiste poppetjes op de juiste plek krijgen’. Terwijl talentmanagement zich richt op het kiezen van de juiste mensen voor een team, gaat talentontwikkeling een stap verder. Het draait om het verbeteren en uitbreiden van de vaardigheden en talenten die iemand al heeft. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat er genoeg kansen zijn voor teamleden om zich zowel professioneel als persoonlijk te ontwikkelen op de werkvloer.
‘Prestaties koppelen aan specifieke doelstellingen zorgt er slechts voor dat een teamlid zich richt op het behalen van targets in plaats van het inzetten op persoonlijke ontwikkeling’
Een mooi voorbeeld hiervan is het Amerikaanse advocatenkantoor Cooley. Met een virtueel mentorschapprogramma worden nieuwe medewerkers gekoppeld aan ervaren personen om hen sneller vertrouwd te maken met de organisatie. Mentoren begeleiden, trainen en coachen hun nieuwe teamleden om hen voor te bereiden op complexer werk door regelmatige feedbacksessies.
Effectief gebruikmaken van talenten
Wanneer teamleden goed op hun plek zitten, zijn ze vaak meer gemotiveerd om voor een organisatie te werken en daar ook te blijven. Dit is iets wat je duidelijk ziet bij bedrijven die talentontwikkeling serieus nemen: de werktevredenheid is hoger, er is minder verloop van personeel en de prestaties zijn over het algemeen beter. Teams die effectief gebruikmaken van de talenten van hun leden zijn vaak ook winstgevender dan teams die dit niet doen.
Des te meer redenen dus om aan de slag te gaan met talentontwikkeling binnen de organisatie. Daarvoor zal er eerst gekeken moeten worden naar de rollen die binnen de afdeling of het team nodig zijn en vervolgens naar hoe deze ingevuld kunnen worden met de talenten die teamleden hebben.
Veelvoorkomende valkuilen
Het benutten van talenten kan echter niet samengaan met micromanagement; dé valkuil voor elk succesvol team. Managers en leidinggevenden die elk klein detail in de gaten houden, van spelfouten tot aan de kleinste foutjes in rapporten, houden talentmanagement tegen; er is namelijk niets zo demotiverend als telkens op de vingers worden gekeken.
Daarnaast doet het koppelen van prestaties aan specifieke doelstellingen – denk aan performance reviews of het uitkeren van bonussen – ook weinig voor het stimuleren van iemands talenten. Het zorgt slechts voor een werksfeer waarin een teamlid zich richt op het behalen van targets in plaats van het inzetten op persoonlijke ontwikkeling.
Een talentontwikkelingsplan samenstellen
Geen micromanagen. Geen targets. Maar wat dan wel? Je wilt een talentontwikkelingsplan samenstellen waarmee je elk teamlid -en daarmee het hele team- vooruit helpt, gekeken vanuit ieders unieke talent:
- Eerst zal er een grondige inventarisatie moeten plaatsvinden van de benodigde talenten binnen het bedrijf of de afdeling: bepaal welke talenten het team nodig heeft en wie mogelijk welke rol kan vervullen.
- Vervolgens zal er met elk teamlid een individueel gesprek moeten plaatsvinden: wat zijn hun unieke vaardigheden, waar ligt hun potentieel, staan ze open om deze talenten in te zetten?
- Dan maak je samen een persoonlijk ontwikkelplan, waarbij er gekeken wordt naar de natuurlijke aanleg van een teamlid en de behoefte van de organisatie. Bedenk samen wat ervoor nodig is om het teamlid dat extra zetje te geven; van trainingen, opleidingen tot aan een samenwerking met een senior.
- Follow-up! Laat het niet bij een plan, maar zorg ervoor dat er concrete stappen worden genomen. Spreek doelen af, duidelijke deadlines en kom ook regelmatig weer met het teamlid samen om de tussenstand te bekijken en daar positieve feedback op te geven.
Dat laatste is belangrijk, zeker bij talentontwikkeling.
Positieve feedback moedigt aan
Door regelmatig voortgangsgesprekken te voeren, help je teamleden om zich bewust te worden van hun ontwikkeling, zodat talentontwikkeling niet slechts een taak wordt in de eindeloze stroom aan werk die er al ligt. Het schiet er namelijk al snel bij in, dus het is belangrijk om feedbackgesprekken een vaste plek te geven. Richt je in deze gesprekken vooral op wat goed gaat en benadruk dat. Positieve feedback is ontzettend belangrijk, vooral als je iemand wilt aanmoedigen om zijn of haar talenten optimaal te gebruiken.