Hospitality dienstverlener Hutten scoort de laatste tijd opvallend hoog in lijstjes van beste werkgevers en HR-prijzen. Hutten heeft als doel om Beste, Leukste en Gelukkigste (BLG) organisatie van Nederland te worden. Dit vormt dan ook de basis van hun HR-beleid.

“We groeien hard,” vertelt directeur HR Pascal Verheugd. “We krijgen elke maand ongeveer 50-60 mensen erbij. Die krijgen dan introductieprogramma waarin ik een half uur iets over Hutten mag vertellen. Dan begin ik over geluk. En dan sta ik voor die groep en dan zeg ik: ‘jongens, ik vind het belangrijk dat jullie gelukkig zijn.’ En dat is wel een cultuurclash voor mensen. Ze zeggen ook wel, ‘hoe groter de groepen, hoe groter de stropdas.’ Hoe lacheriger ze worden als ik het over geluk ga hebben. En dan zeg ik: ‘jeetje wat zijn jullie onzeker. Wie is het hier allemaal niet mee eens?’ Dan gaat er geen enkele vinger omhoog. Je vraagt je dan af wat er voor nodig is om het morgen ook zo te gaan doen.”

VIP-gesprek

Binnen Hutten heeft iedereen twee keer per jaar een VIP-gesprek, een Vitaliteit Ideaal Profiel gesprek. Hiervoor heeft Hutten een tool ontwikkeld, namelijk de Geluksmonitor. “Via deze tool kan op zeven aspecten inzichtelijk gemaakt worden hoe het zit met het geluksniveau van de desbetreffende persoon. Dit wordt gemeten op het gebied van onder meer vitaliteit, relaties, betekenis, energie, werkplezier en persoonlijk leiderschap. Het belangrijkste hiervan is dat je in gesprek gaat met je leidinggevende. Als dat lastig voor je is, hebben we ook twee gelukscoaches in dienst die kunnen helpen om dat gesprek op gang te brengen.”

“Wij zijn van het dienende leiderschap. Daar zijn boeken over volgeschreven en daar hebben vaak HRM’ers bij grote bedrijven ook de mond van vol. Uiteindelijk is het toch vaak zo dat de leidinggevende de medewerker beoordeelt. Terwijl dienend leiderschap juist gaat over het feit dat ik als leidinggevende er alles aan doe om jou zo goed mogelijk in je werk te kunnen laten zijn. Dan is het heel raar dat er twee keer per jaar tegen je gezegd wordt hoe je het gedaan hebt. Eigenlijk moet je juist tegen mij zeggen hoe ik dat gedaan heb. Heb ik jou een betere professional gemaakt? Heb ik jou voldoende ondersteund? Heb ik je voldoende gefaciliteerd? Dat vind ik veel belangrijker.”

Dromen en ambities

Vanuit dit gesprek komen vanzelf leerpunten, ontwikkelpunten, dromen en ambities aan bod. “Dan leg je dat veel makkelijker bloot, dan dat ik tegenover jou ga zitten en zeg: ‘Weet je, we gaan het even over 35 competenties hebben met elkaar.’ Ik vind het veel zingevender en van een veel hoger abstractieniveau getuigen als we samen in staat zijn om het over jouw persoonlijke geluk te hebben. Dat je mij kan vertellen wat je van me vindt als leidinggevende. Zo kunnen we samen kijken of wij optimaal gefunctioneerd hebben. Dat gaat veel verder dan dat je ooit vanuit competentiegericht beoordelen zou kunnen bereiken.”

Wilt u meer weten over de gecombineerde HR visie van Hutten? Kom dan naar de sessie die Pascal Verheugd hierover verzorgt op het event Tomorrow@work 2015 in Media Plaza Utrecht.