Logo
  • Nieuws
  • 3 maart 2014
  • Mariel Hovemann

Clash van bedrijfsculturen: Wat te doen?

Van alle omroepen die wegens de bezuinigingen samen moeten, hebben BNN en de VARA de meeste problemen. Althans, dat is wat enkele VARA-medewerkers in De Nieuwe Revu meldden. De cultuurverschillen zijn levensgroot aldus enkele betrokkenen. Wat te doen als twee heel verschillende bedrijfsculturen samenkomen?

Beeld Clash van bedrijfsculturen: Wat te doen?

De fusie maakte al een lastige start doordat men het in eerste instantie niet eens werd over de huisvestingslocatie: het grotere pand in Hilversum van de VARA biedt genoeg ruimte maar beide partijen hebben daar niet veel zin in. Liever gaan ze helemaal ergens anders heen. De Ondernemingsraad huurt zelfs een externe adviseur in om de mogelijkheid tot verhuizing te onderzoeken. Maar uiteindelijk besluiten de partijen toch in het VARA-complex te trekken.

Vastgeroest vs geforceerd hip

De houding van de medewerkers verschilt nogal, zo geven betrokkenen in het weekblad aan. “De VARA is mega-hiërarchisch georganiseerd, er hangen bijvoorbeeld overal bordjes waar je wel en niet mag telefoneren. Nogal een shock voor ons, wij zijn een heel andere werksfeer gewend,” aldus een anonieme BNN’er. “BNN kent nog altijd een beetje die ‘kijk mij eens heel cool bij BNN werken’-attitude,” meent een VARA-medewerker. “Geforceerde hipsters. Dat botst met de katoenen-tas-houding van de old-school VARA-mensen.” “Onze hele jongerencultuur gaat verloren. Daarnaast zijn ze bij de VARA vaak vastgeroest op hun plek, terwijl bij ons veel meer wordt gerouleerd,” aldus een andere BNN-medewerker.

Eigen identiteit

Toch zijn er ook andere geluiden. “Natuurlijk is er de angst dat we onze identiteit kwijtraken,” vertelt een BNN-bron in De Nieuwe Revu. “Maar die waren we al aan het verliezen: je kunt niet twintig jaar jong en rebels blijven. Dus we hadden wel een schop onder ons hol nodig.”

Tips bij fusie

Wat te doen bij een fusie waarin twee heel verschillende bedrijfsculturen samenkomen? Lees daarvoor het blog Twee culturen die elkaar ontmoeten van Peter van den Boom, zelfstandig consultant en auteur van Touwtrekken om organisatiecultuur.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.