Werkgevers doen er goed aan zich meer te concentreren op het werkplezier van hun medewerkers dan op het verminderen van de werkdruk. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Willem van Rhenen aan de Universiteit van Amsterdam.

Het onderzoek toont aan dat een burn-out is te voorspellen door een hoge score op ‘stressoren’ en een lage score op ‘motivatoren’. Het omgekeerde is niet waar: een lage score op stressoren heeft niet direct invloed op de bevlogenheid van de werknemer. Een hoge score op motivatoren heeft dit duidelijk wel.

 

Energiebronnen

Heeft een medewerker de juiste motivatoren, dan voelt hij zich betrokken. Daarom pleit Van Rhenen, Chief Medical Officer van ArboNed, voor meer nadruk op wat hij noemt ‘energiebronnen op het werk’, zoals de sociale steun van collega’s, autonomie, ontwikkelings- en ontplooiingskansen en het krijgen van feedback.

 

Van Rhenen: “Bij het welzijn van medewerkers denken werkgevers nog te vaak in termen van ziekte, ongezondheid en een ongezonde leefstijl. Het is hoog tijd voor een andere manier van  denken. Een benadering vanuit de positieve kant – het werkplezier – levert organisaties aantoonbaar meer resultaat op. Alleen een bevlogen medewerker zal excellent presteren.”  Volgens de promovendus is bevlogenheid besmettelijk en trekt een bevlogen manager een hele afdeling omhoog en neemt dat positivisme zelfs mee naar huis.

 

Tip

Wist u dat medewerkers van hun direct leidinggevende meer duidelijkheid over genomen beslissingen en over te behalen doelen verwachten? Hierdoor zullen ze zich namelijk meer betrokken gaan voelen bij de organisatie en zodoende meer werkplezier beleven.

 

Coach uw werknemers naar een hoger niveau met dit handige stappenplan!