In principe veranderen de arbeidsvoorwaarden van werknemers bij een overname van een bedrijf niet. Heineken en Albron bedachten in 2005 een constructie die deze regels omzeilde: de kantinemedewerkers werden in een payrollbedrijf ondergebracht. De Hoge Raad was het niet eens met deze constructie en besloot dat de ex-werknemers moesten worden betaald alsof ze nog bij Heineken werkten.

In 2005 besteedde Heineken Nederland de catering uit aan Albron. Dit betekende voor ongeveer 70 man dat zij overgingen van de ‘riante’ Heineken cao naar de ‘karige’ cao van Albron. Zo ging een van de kantinemedewerkers van een beloning van Heineken van 46 duizend euro naar een beloning van Albron van nog maar 20 duizend euro.

Payroll-constructie

Een groot geschilpunt in de zaak is de ontslagvergoeding. Toen de werknemers van Heineken werden ondergebracht in Albron kregen alle ex-Heineken-werknemers een ontslagvergoeding.  Nu zegt Heineken dat die vergoeding terugbetaald moet worden. Hans de Ruiter, directeur personeelszaken Heineken in de Volkskrant: “Die vergoeding is immers betaald met het idee dat die mensen overgingen naar de arbeidsvoorwaarden van Albron. En dat is nu niet het geval.”

Na uitvoerig te hebben onderhandeld met FNV blijkt dat zij dit niet willen terugbetalen, aldus De Ruiter. In oktober heeft De Ruiter de 30 procederende ex-werknemers een aanbod gedaan; 23 man heeft deze geaccepteerd.

Doorprocederen

Een van de kantinemedewerkers, John Roest, denkt dat Heineken bezig is het verzet kapot te procederen. Hij zegt in de Volkskrant: “Toen De Ruiter ons een aanbod deed in oktober, gaf hij aan wat er zou kunnen gebeuren als iemand dat bod niet zou aannemen. Dan zou Heineken nog wel vier jaar verder kunnen doorprocederen.’ De Ruiter daarentegen zegt dat hij maar twee jaar heeft gezegd. ‘Twee jaar is realistisch en als we dan er nog niet uitkomen moet de rechter vaststellen wat er betaald moet worden.”

Door het leggen van ‘conservatoir derdenslag’ aan de nog procederende ex-werknemers wilde Heineken voorkomen dat Albron teveel zou betalen. Heineken zegt nog geld te krijgen van Roest en legt daarom beslag op zijn geld. “Geen sprake dus van kwade wil,” aldus De Ruiter. “Ook de nieuwe gang naar de rechter,” zegt De Ruiter, “is alleen bedoeld om de boel te versnellen.”