Intra-concern detachering
Op 15 april 2014 oordeelde het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch over een soortgelijke situatie bij DSM. Met DSM had de medewerker in kwestie al sinds 1974 een arbeidsovereenkomst. Hij was sinds 2004 permanent gedetacheerd naar werkmaatschappij DMC voor onderhoudsactiviteiten. In 2009 zijn die DMC-activiteiten bij Sitech, een nieuwe onderneming, buiten het DSM-concern ondergebracht en werd de medewerker bij Sitech gedetacheerd. Vervolgens sloten Sitech en DSM een overeenkomst ten behoeve van de overgang van de gedetacheerde werknemers naar Sitech per 2012. DSM meent dat per 2009, althans 2012, sprake is van overgang van onderneming en dus van deze medewerker naar Sitech. De medewerker beriep zich op behoud van zijn formele arbeidsovereenkomst met DSM.
Wel overgang van onderneming én werknemer
Het gerechtshof oordeelde in lijn met het Albron-arrest in het voordeel van DSM. Volgens het hof is de overname in 2009 van de gehele onderneming een overgang van onderneming ex artikel 7:662 BW); alle activiteiten werden voortgezet door Sitech en de medewerker heeft bij Sitech zijn functie van mechanical engineer ongewijzigd voortgezet. De persoon van de werkgever is door de overgang van onderneming veranderd aldus het hof. Daaraan kan niet afdoen dat de medewerker formeel een arbeidsovereenkomst had met DSM, welke onderneming zelf niet was overgenomen. Vanwege het Albron-arrest gaat deze permanent bij DSM-dochter DMC gedetacheerde medewerker dus wel mee over naar Sitech als gevolg van de overname door Sitech van de DMC-activiteiten.
Weigerachtige werknemer
Interessant is de overweging van het hof over de situatie dat een medewerker niet mee over wil gaan. Daarvoor geldt: als een werknemer niet in dienst van de verkrijgende onderneming wil zijn of blijven, dan eindigt de arbeidsovereenkomst van rechtswege, per het tijdstip van de overgang van onderneming. De weigerachtige werknemer neemt dus een risico: hij is dan niet meer in dienst van de vervreemder, en komt vanwege zijn bezwaren ook niet in dienst van de verkrijger. Alleen als een werknemer kan betogen dat van hem niet kan worden gevergd mee over te gaan vanwege sterk veranderende, verslechterende, functie-inhoud en arbeidsvoorwaarden dan is dit anders. Want als sprake is van een aanmerkelijk nadelige wijziging van de arbeidsvoorwaarden door de overgang, dan kan de weigerachtige medewerker wel aanspraak maken op een ontslagvergoeding. Dergelijke omstandigheden had de medewerker in deze zaak niet gesteld.
Gedetacheerde werknemer gaat mee over
De uitspraak bevestigt dat een permanent intra-concern gedetacheerde medewerker mee over gaat naar een nieuwe werkgever als het bedrijfsonderdeel waar hij gedetacheerd is, wordt overgedragen. Hij behoudt dan wel zijn oorspronkelijke arbeidsvoorwaarden. Voor de werkgever is van belang, zo overweegt het gerechtshof ten slotte, dat deze verplicht is om de medewerkers tijdig en adequaat te informeren over hun rechtspositie bij een overgang van onderneming.
Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 15 april 2014, ECLI:NL:GHSHE:2014:q1072