Zieke werknemer op vakantie zonder te melden. Dringende reden voor ontslag?
Zonder formele toestemming en zonder medeweten van haar leidinggevende is een zieke ambtenaar op vakantie gegaan. Het nalaten toestemming te vragen voor de vakantie (tijdens ziekte) en het liegen over de werkelijke verblijfplaats zijn verwijtbare gedragingen. Maar ook genoeg redenen voor werkgever om de arbeidsovereenkomst te ontbinden?
Als Rosalie Glenstra* in 2023 een miskraam krijgt, ontstaan er gezondheidsklachten en meldt zij zich ziek. De bedrijfsarts constateert dat haar belastbaarheid dusdanig marginaal is dat ze niet kan werken.
De vakantie was lang geleden geboekt
Zij werkt sinds 2011 bij een beveiligingsafdeling van het rijk. Enkele maanden later komen er signalen dat Glenstra niet in Nederland is. Haar leidinggevende laat een medewerker een bos bloemen bezorgen maar zij is niet thuis. Bouwvakkers die aan haar huis klussen vertellen dat zij in Spanje is. Als de leidinggevende haar belt, zegt zij dat ze thuis op bed ligt. Pas als hij aankondigt graag even te willen langskomen, geeft zij toe dat zij in Spanje is.
In een vervolggesprek zegt Glenstra spijt te hebben van de gebeurtenissen. De relatie met haar partner staat onder spanning, de vakantie was lang geleden geboekt en hiermee hoopte zij haar partner te houden. Voor de leidinggevende is het klaar: de kantonrechter (rechtbank Midden-Nederland) moet beoordelen of Glenstra zodanig (ernstig) verwijtbaar heeft gehandeld of dat de arbeidsverhouding dusdanig is verstoord dat van de werkgever niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren.
Volgens de werkgever is Glenstra bewust zonder toestemming naar Spanje gevlogen, hoewel ze slechts minimaal belastbaar was.
Lees verder via Binnenlands Bestuur