Logo
  • Achtergrond
  • 8 augustus 2024
  • mr. Monique van de Graaf

Voorwaarden geldige beëindiging van rechtswege

Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan alleen van rechtswege eindigen als de opgenomen bepaaldetijdclausule aan de wettelijke vereisten voldoet. Als een ontbindende voorwaarde in werking treedt, kan dit alleen leiden tot een beëindiging van rechtswege als de ontbindende voorwaarde niet in strijd is met het gesloten systeem van het ontslagrecht.

Beeld Voorwaarden geldige beëindiging van rechtswege

Voor de werkgever geldt een wettelijke verplichting om schriftelijk aan te geven of een contract voor bepaalde tijd al dan niet wordt verlengd (artikel 7:668 BW). Deze eis geldt alleen voor tijdelijke contracten die voor zes maanden of langer zijn aangegaan. Voor contracten die niet voor een tijdsperiode zijn aangegaan, maar eindigen door het intreden van een bepaalde gebeurtenis, geldt de aanzegging niet. Dit is ook logisch omdat die gebeurtenis van tevoren niet is te voorzien.

Een maand voor einddatum schriftelijk

De werkgever dient de werknemer tenminste één maand voor de einddatum schriftelijk aan te zeggen dat de arbeidsovereenkomst eindigt en al dan niet wordt verlengd. Dus ook bij voortzetting van de arbeidsrelatie is de schriftelijke aanzegging verplicht. Het gaat er immers om de werknemer tijdig duidelijkheid te geven over het al dan niet voortzetten van arbeidsovereenkomst zodat de werknemer zich zo nodig kan gaan oriënteren op een werkkring elders. Bij voortzetting van de arbeidsovereenkomst moet de werkgever tevens aangeven onder welke (arbeids)voorwaarden de verlenging plaatsvindt.

Aanzegging: voorbeeld

Aanzegging: geen verlenging
'Hierbij zeggen wij u aan dat uw arbeidsovereenkomst met ingang van ……(datum) van rechtswege eindigt en niet zal worden verlengd.'
Aanzegging: wel verlenging
'Hierbij zeggen wij u aan dat uw arbeidsovereenkomst met ingang van …… (datum) zal worden voortgezet voor bepaalde tijd, namelijk voor de duur van …… (periode), onder de voorwaarden die zijn opgenomen in de arbeidsovereenkomst van …… (datum).'
of:
'Hierbij zeggen wij u aan dat uw arbeidsovereenkomst met ingang van …… (datum) zal worden voortgezet voor bepaalde tijd, namelijk voor de duur van …… (periode), onder de volgende voorwaarden: ……'

 

Hoogte aanzegvergoeding

Indien de werkgever de aanzegging niet of niet tijdig doet, kan de werknemer aanspraak maken op een vergoeding. De hoogte van deze aanzegvergoeding bedraagt maximaal één maandsalaris. Deze vergoeding wordt berekend over het 'kale' salaris. Toeslagen, vakantiebijslag, overuren zijn niet van toepassing. Als de werkgever de aanzegging helemaal achterwege laat, kan de werknemer, binnen twee maanden na de einddatum van het contract, een maandsalaris claimen. Bij te late aanzegging heeft de werknemer recht op een vergoeding naar rato van de niet in achtgenomen periode. Gekeken wordt dan naar het aantal kalenderdagen in een maand. Gaat het om een maand met 31 kalenderdagen en de werkgever is 5 dagen te laat met aanzeggen, dan bedraagt de vergoeding 5/31 van het maandsalaris. 

Het is mogelijk in de tijdelijke arbeidsovereenkomst al direct melding te maken van het feit dat de arbeidsovereenkomst na afloop ervan niet zal worden verlengd. In dat geval is aanzegging niet meer verplicht. Het risico is dan wel dat als je te zijner tijd toch de arbeidsovereenkomst wil verlengen de werknemer al is vertrokken. Bovendien dien je dan opnieuw aan te zeggen omdat in feite anders dan wat je eerder hebt aangegeven je toch met de werknemer verder wilt.

Bijkomend punt is dat je er hierdoor voor zorgt dat je de transitievergoeding altijd verschuldigd bent als je inderdaad niet verder gaat met deze werknemer. Je hebt immers aangegeven niet te zullen verlengen. Als je de aanzegging bij voorbaat niet opneemt, hoef je immers als de werknemer zelf aangeeft na afloop van het contract weg te willen geen transitievergoeding te betalen.

 

Aanzegging niet nodig

Het einde van een arbeidsovereenkomst die wordt aangegaan voor een bepaald project hoeft niet te worden aangezegd. Het is immers niet altijd een maand voor afronding duidelijk op welke datum het project gereed zal zijn. Hetzelfde geldt voor een contract ter vervanging van een arbeidsongeschikte werknemer. Het is immers niet op voorhand duidelijk tot wanneer de werknemer arbeidsongeschikt zal blijven.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.