Velen zijn de afgelopen periode lekker op vakantie geweest. Ze hebben alles eens laten bezinken en nu weten ze het zeker: na de vakantie gaan ze het helemaal anders doen! Herken je dat? Dat je er zo klaar mee bent (en mogelijk je partner ook;-), dat het werk je zo veel tijd en energie kost, dat je privéleven eronder lijdt? Dat het nu echt anders MOET? Dat het tijd is om af te rekenen met de sleur, de hectiek en met de Waan van de Dag?

Het is tijd voor meer rust, meer structuur, meer aandacht én meer plezier en passie. En je weet dat het kan! Tijdens de vakantie heb je het goed overdacht, je weet waar het misgaat en hoe het anders kan.
Oké! Maar… voor we verder gaan: ervaar je vagelijk al een wat ongemakkelijk gevoel bij het idee om hier iets mee te gaan doen, omdat je het vorig jaar maar twee weken hebt volgehouden voordat het weer als vanouds was?

Laat ik je gelijk even uit de droom helpen: jij geeft je werk (en je leven) vorm! En daar mogen – daar moeten – jij en je omgeving zoveel mogelijk baat bij hebben.

Alleen bedenken en proberen is niet genoeg. Dat geeft je de mogelijkheid om na een paar pogingen te stoppen en dan te zeggen: “Ik heb het echt geprobeerd!” Als je het niet werkelijk met jezelf regelt, dan zul je merken dat je bij tegenslag of weerstand de moed opgeeft.

Wanneer je nieuwe dingen doet, roept dat altijd weerstand op. Bij jezelf en/of je omgeving. Er is altijd een deel in je dat niet wil veranderen en dit deel laat van zich horen als jij het helemaal anders wilt doen.
De kunst is om die weerstand te herkennen, er niet in mee te gaan en bij je besluit te blijven om het anders te doen. Dan ga je als een professional om met je weerstanden. Een professional doet immers alles wat nodig is om het resultaat te bereiken dat hij voor ogen heeft. Een wielrenner stopt ook niet in de Tour de France, tenzij het echt fysiek onmogelijk wordt om door te rijden.

Het is heel zinvol om ook committent te hebben van je leidinggevende of van een andere goede sparringpartner in de organisatie, omdat het vaak lastig is om weerstand te herkennen bij jezelf. Een ander ziet het gemakkelijker als jij weer in je oude valkuilen stapt. Hij kan fungeren als reminder en als stok achter de deur.

Zo regel je het goed:

  1. Maak concreet wat je anders gaat doen. Wat doe je vanaf nu wel en/of wat doe je niet meer.
  2. Hoe is dat terug te zien in je agenda en welk gedrag vraagt het van je?
  3. Wie in de organisatie kies je als jouw sparringpartner?
  4. Plan een afspraak (eventueel telefonisch) met die persoon van maximaal een half uur in de week, op een vast tijdstip.
  5. Bespreek dan welke 3 dingen je de komende week oppakt en of de 3 dingen van vorige week ook afgerond zijn.
  6. Als afspraken niet nagekomen zijn, bekijk welke weerstand hiervoor gezorgd heeft. (Spoedklussen, te weinig tijd, ‘ff niet van gekomen’ en ‘zo belangrijk is het nu ook weer niet’ zijn belangrijke indicaties voor weerstand.)
  7. Bespreek wat je gaat doen om je niet tegen te laten houden door deze weerstand.
  8. En… doe het!

Kortom: ga er werkelijk voor! Geef je werk zo vorm dat het optimaal is voor jou en voor je omgeving. Doe alles wat daarvoor nodig is en laat je niet uit het veld slaan door je eigen weerstand.