Een eenduidige aanpak om de mobiliteit en wendbaarheid voor 45-plus werknemers te stimuleren bestaat niet, want hun drijfveren verschillen sterk. De do's & don'ts voor de groep ‘vitale meegroeiers’.

Binnen de groep werknemers die in de tweede helft van hun carrière zitten, zijn ruwweg vier groepen te identificeren: berustende werkers, vitale meegroeiers, betrokken blijvers en bevlogen ontplooiers. Een betere kennis van en inzicht in de drijfveren van deze groepen leidt tot een effectievere HR-aanpak van de 45-plus medewerkers.

Dit concluderen onderzoeksbureau Motivaction en adviesorganisatie Bientôt op basis van onderzoek onder 1643 werknemers in Nederland van boven de 45 jaar. Analyse van motivatie en gedrag van deze respondenten heeft geleid tot een Midlife Carrières-model, waarin de respondenten op basis van sociaal-economische klasse en veranderingsgezindheid zijn verdeeld in vier kenmerkende segmenten.

Waar HR-interventies tot op heden erg gericht zijn op de doelgroep als totaal, biedt deze segmentering concrete aanknopingspunten voor effectief beleid, initiatieven en de communicatie per type medewerker. De medewerker zelf krijgt inzicht in wat hem drijft in werk en waarom sommige dingen daarom goed en andere juist moeizamer gaan. Daarnaast kunnen (lijn)managers hun voordeel doen met deze segmentering bij het aangaan van structurele, veilige en positieve gesprekken met hun medewerkers over vervolgstappen in hun loopbaan. Tot slot krijgen managers die zelf binnen deze doelgroep vallen, ook inzicht in hun eigen allergieën.

Vitale meegroeiers

Kenmerken: actief, bijblijven, sociaal, fit, structuur

De vitale meegroeiers zijn tevreden en actieve werknemers met vaak een fijne werkplek. Zij vinden hun werk leuk, hebben een goede band met de leidinggevende en voelen zich thuis bij het bedrijf. Werk is echter niet alles in hun leven: vrije tijd is net zo belangrijk.

Deze werknemers hoeven geen speciale behandeling zolang zij zich gewaardeerd voelen, een veilige en structurele werkomgeving hebben en door een toegankelijke leidinggevende goed worden begeleid.

Tijdens een expertsessie die is gehouden naar aanleiding van het onderzoek zijn verschillende do’s & don’ts geopperd. Een en ander moet nog in de praktijk worden getoetst.

Do’s voor HR en leidinggevenden

  • Leer hem of haar kennen! Zorg dat je goed op de hoogte bent van de hobby’s van deze werknemer. Ze waarderen het als zij hierin worden verrast. Kijk ook hoe de hobby’s in het werk kunnen worden ingezet.
  • Bied de mogelijkheid om vakantiedagen te kopen.
  • Bied uren-afbouw aan.
  • Geef ze een zekere mate van vrijheid bij de indeling van het werk.
  • Kijk samen naar mogelijke nieuwe functies binnen het bedrijf.

Don’ts voor HR en leidinggevenden

  • Bied geen cursussen of opleidingen aan die ver af staan van het werk dat ze nu doen. Cursussen en opleidingen die het werk up-to-date houden kunnen wel.
  • Zet ze niet in op kwaliteitsbeheer van de uitvoering van het werk. Het past beter bij ze om uitvoerend werk te doen in plaats van controlerend.

Lees ook Do’s & don’ts 45-plussers: berustende werkers

Wilt u weten welke aanpak in uw geval het beste werkt om de 45-plussers in uw organisatie wendbaar en mobiel te houden? Kom dan op 23 juni naar het HR Mobiliteitscongres. In een keynote zal Ester Koot van Motivaction u de handvatten hiervoor bieden.