Werkgevers die de werkkostenregeling (WKR) toepassen kunnen de door hun werknemers in het buitenland opgelopen boetes nu in de vrije ruimte (2014: 1,5%) onderbrengen. Vanaf 1 januari 2015 is dat niet meer toegestaan en worden deze boetes hetzelfde behandeld als boetes binnen onze landsgrenzen.

Dat buitenlandse geldboetes straks ook niet meer als eindheffingsbestanddeel mogen worden aangewezen, blijkt uit het Belastingplan 2015. Overigens mogen ondernemers, die nu nog niet de WKR toepassen, ook al geen eindheffing op buitenlandse geldboetes toepassen.

Wet op de loonbelasting

Indien een werkgever aan werknemers opgelegde buitenlandse boetes vergoedt, vormt deze vergoeding vanaf 2015 belastbaar loon dat niet in aanmerking komt voor eindheffing. Om te voorkomen dat in 2015 buitenlandse boeten als eindheffingsbestanddeel kunnen worden aangewezen en dus bij de werknemer niet tot belastingheffing leiden, wordt op dit punt de Wet op de loonbelasting aangepast.

Alle buitenlandse geldboetes

Alle geldboetes die door een buitenlandse overheid of overheidsinstelling aan een onderneming worden opgelegd, zijn vanaf 2015 niet meer aftrekbaar van de winst. Hiermee vervalt het verschil in behandeling tussen binnenlandse en buitenlandse geldboetes. De aftrekbeperking geldt voor alle boetes, waaronder strafrechtelijke, tuchtrechtelijke, bestuursrechtelijke en verkeersboetes. Ook schikkingen die een onderneming met buitenlandse overheden treft, kunnen niet meer in aftrek worden gebracht.