Pensioenen
De jaarlijkse pensioenopbouw gaat met 1 januari 204 omlaag en de pensioenrichtleeftijd voor het aanvullend pensioen stijgt van 65 naar 67 jaar. Deze wijzigingen kunnen consequenties hebben voor de pensioenregeling voor uw werknemers. Daarom moeten de pensioenovereenkomst mogelijk worden aangepast.
Let op
- Het maximale opbouwpercentage voor middelloonregelingen gaat omlaag van 2,25 procent naar 2,15 procent en voor eindloonregelingen van 2 procent naar 1,9 procent.
- Als u het pensioenreglement ongewijzigd laat, dan moet de huidige regeling wel binnen de fiscale kaders die vanaf 1 januari 2014 vallen.
Tip
Neem contact op met uw pensioenfonds/pensioenverzekeraar en informeer of aanpassing van het pensioenreglement noodzakelijk is. Zo ja, vraag dan ook of uw werknemers hiermee akkoord moeten gaan. Vergeet ook niet uw plicht te controleren of uw pensioenuitvoerder uw werknemers over eventuele wijzigingen op de hoogte brengt.
Werkgeversheffing (pseudo-eindheffing)
Houd rekening met het eventueel moeten afdragen van de werkgeversheffing (crisisheffing) over lonen van 150.000 euro of hoger in 2013. Hierbij wordt aangesloten bij het loon (inclusief bonussen en bijtelling voor een ter beschikking gestelde auto) van de werknemer over het jaar 2013. De werkgeversheffing bedraagt 16 procent over het inkomen dat 150.000 euro overstijgt. Ook directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) vallen onder deze extra heffing. De verschuldigde werkgeversheffing dient in het aangiftetijdvak waarin 31 maart 2014 valt door de inhoudingsplichtige op de aangifte te worden afgedragen aan de Belastingdienst
Tip 1
Hebt u bezwaar aangetekend tegen de crisisheffing en nog niet de door de Belastingdienst toegezonden vaststellingsovereenkomst ingevuld en ondertekend aan de Belastingdienst geretourneerd? De Belastingdienst heeft de reactietermijn om door middel van een vaststellingsovereenkomst pseudo-eindheffing hoog loon aan te sluiten bij proefprocedures verlengd tot 1 december 2013.
Tip 2
Overweeg in het fiscale boekjaar 2013 al een post op te nemen voor de in 2014 te betalen werkgeversheffing.
Subsidieregeling praktijkleren
Ga na of u volgend jaar in aanmerking kunt komen voor de subsidieregeling praktijkleren, die de Afdrachtvermindering onderwijs gaat vervangen. De doelgroepen werknemers die voor de nieuwe subsidieregeling in aanmerking komen zijn namelijk uitgedund. Bijvoorbeeld mbo-studenten die een beroepsondersteunende leerweg (BOL) volgen of vmbo-leerlingen die een leer-werktraject doen.
Let op
U kunt tot 1 januari 2014 gebruikmaken van de Afdrachtvermindering onderwijs. Dit betekent dat u in de eerste helft van het studiejaar 2013/2014 direct een vergoeding voor leer-werkplekken ontvangt. Daarna zit u waarschijnlijk een aantal maanden zonder financiële tegemoetkoming, want pas in het najaar 2014 zal over die periode de vergoeding worden verstrekt.
Kijk hier voor meer tips:
– HR-eindejaarstips 2013 (1)
– HR-eindejaarstips 2013 (3)